Den svenska upphovsrättsorganisationen Copyswede utannonserade tidigare i sommar att man kommer införa avgifter på bland annat interna hårddiskar, spelkonsoler och surfplattor under hösten. De nya avgifterna kommer träda i kraft nu på söndag den 1 september.

Trots invändningar från både konsumenter, försäljare och distributörer går det beslut som Copyswede utannonserade i ett pressmeddelande tidigare i sommar igenom den 1 september. Beslutet innebär att den privatkopieringsavgift som redan finns för externa hårddiskar och USB-minnen även kommer gälla för interna hårddiskar både i nyköpta datorer och köpta individuellt, surfplattor samt spelkonsoler med inbyggd lagring.

Upp till 80 kronor per enhet

Avgiften kommer ligga på 1 krona per gigabyte för produkter från 2 gigabyte och upp till 80 gigabyte, med ett tak på totalt 80 kronor per produkt. Inkomsten ska enligt Copyswede täcka de förlorade intäkter som följer på grund av privatkopiering, det vill säga att göra egna kopior på upphovsrättsskyddat material för eget bruk eller för att dela till närstående.

I vår tidigare nyhet om den uppdaterade avgiftspolicyn gjorde vi en snabb uträkning över Copyswedes väntade intäkter från de här produktgrupperna. Med drygt 380 000 sålda persondatorer och surfplattor till svenska konsumenter uppgår summan i närmare 40 miljoner kronor per kvartal, då utan spelkonsolerna och de lösa interna hårddiskarna medtagna i beräkningen.

Osäkert hur svensk distribution drabbas

Från och med på söndag kommer alltså de nya avgifterna träda i kraft och det återstår att se hur det kommer påverka svensk försäljning av de berörda produktgrupperna och respektive försäljare. Men enligt uppgifter till Nordichardware har exempelvis den inhemska försäljningen av externa hårddiskar halverats sedan införandet av avgiften, till fördel för direktimport som kringår Copyswedes avgifter.

Ytterligare information om avgiften samt uttalanden från bland annat ElektronikBranschen och distibutionsföretaget Gandalf finns att läsa i vår tidigare artikel om Copyswede från juni i år.


Relaterade artiklar

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
StefanMauritz Nordlundn0paxpege63The Mutt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Segen01
Gäst
Segen01

Japp! Snart behöver artisterna/skådespelare inte vara kreativa längre. Too much work, liksom. Copyswede fixa biffen.

Bogey
Medlem
Bogey

Finns ju inga uppgifter på vad/till vilka eller hur de betalar ut i förhållande till vad de får in.

Gissningen är väl att de mesta pengarna hamnar i egen ficka, det brukar ju vara så med maffia.

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Hoppas det blir samma reaktion i detta fallet, hälften så mycket sålda produkter efter det träder i kraft men det är ju inte så troligt. Däremot är det nog det som krävs om de ska vakna upp ur deras fantasi. Tragiskt att alla straffas.

Vi här på NH, TS, SC borde kunna göra våra röster hörda på något sätt. Kan tänka mig att nästan alla vill ha bort eländet.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Det måste ju betyda att interna hdds blir billigare eftersom externa oftare är ca 100kr billigare i samma storlek. 🙂

pege63
Gäst
pege63

Bara att sälja datorer utan HDD och mer minne, HDD kan man sen köpa in via polen för halva priset.

n0pax
Medlem
n0pax

Jag tror personligen att copy sweden förstör för sig själva. Det första är att datacenter kan bli en lösning för större företag dvs man lägger ut sin lagring i ett annat land, så man slipper denna lag. Detta medför att jobb kanske försvinner från Sverige. Även vi som är vanliga användare kan idag använda lagring hos ett större antal företag, microsoft, google etc. Denna utflyttning kan faktiskt öka om avgiften blir större. Sen som många säger om avgiften blir för stor kanske det blir lönsamt att köpa lagringsmedia utomlands. Förut så kunde en del människor faktiskt förstå copy sweden varför… Läs hela »

Mauritz Nordlund
Gäst
Mauritz Nordlund

Ett tips: Det är extremt enkel att bli undantag avgift.Rent lagligt: Har man funktionshinder eller företag så slipper man avgift. På copyswedes hemsidas så finns det ansökningssida undantag.Bara skriva in org nummmer + ditt namn = klart.Org nummer hittar man på tex Rastit om man inte har ett. Detta är pricipiellt. Det är perverst att de skall ha pengar av mig + ännu mer perverst att staten skall ha 20% av detta som beskyddare avgift. Detta är också den verkliga orsaken varför Copyswede får härja på: Staten får 20% av det. (samma sak tex med ”parkeringsböter”. Över 50% av böterna… Läs hela »

Stefan
Gäst
Stefan

Det som är sjukt i ett rättsamhälle är att jag betraktas som brottsling för att jag inhandlar en vara som kan användas vid brottslig handling och får betala böter i förväg. När blir denna princip aktuell vid inköp av bilar?
-Du kommer säkert att köra för fort! Vi lägger på 5,000:- i böter i förväg!