Precis innan den officiella lanseringen har det kommande flaggskeppet Intel Core i9-12900K med hjälp av flytande kväve överklockats till åtta gigahertz.

Uppdatering: Det verkar som att Gigabyte kan ha spelat fult med sin överklockning och marknadsföring av sina moderkort för Alder Lake. Det hela förklaras i vår uppföljningsartikel:

Överklockare: ”Gigabytes 12900K-överklockning är fejk”

Original:

Från och med idag kommer Intels Alder Lake-arkitektur och de sex processorer som utgör den första vågen att finnas tillgängliga på butikshyllorna. Denna arkitektur introducerar en så kallad hybriduppsättning av processorkärnor hos enheter för stationära datorer. Vi ser även nyheter som stöd för DDR5, PCI Express 5.0, tio nanometers tillverkningsprocess och mer.

Innan processorerna hittat ut till butikerna har minst en enhet av flaggskeppet Core i9-12900K blivit uppskrämd till 8 GHz klockfrekvens på dess högpresterande kärnor. Detta åstadkoms av överklockaren HiCookie genom ett samarbete med Gigabyte. Här användes ett Gigabyte Z690 Aorus Tachyon-moderkort, en ensam DDR5-modul på 16 GB samt flytande kväve för att nå dessa klockfrekvenser.

Dessvärre visades inga prestandasiffror för just denna överklockning upp. Förhoppningsvis är detta något som kommer i samband med att Intels embargo för just sådana uppgifter och fullständiga recensioner lyfts senare under dagen.

Klart står dock att Alder Lake, med flytande kväve förvisso, ser ut att erbjuda ett generellt högre spann hos klockfrekvenserna vid överklockning jämfört med Rocket Lake. Enligt HWBot ska den högsta klockfrekvensen som föregångaren i9-11900K lyckats nå vara strax över 7,3 GHz.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid