Small preview image

Intels första sexkärniga processor för desktopmarknaden utvecklas under namnet Gulftown och väntas lanseras som en nya CPU-serie nästa år, Intel Core i9. Nu har processorn fallit i händerna på flitiga entusiaster hos den polska hårdvarusajten PClab.pl som testat den kommande CPU:n i ett flertal olika tester samt passat på att pressa klockfrekvenserna norrut med lite överklockning.Prestandaresultaten är precis vad vi kan förvänta oss av en sexkärnig processor med Nehalem-arkitekturen som grund. Core i9 imponerar stort i flertrådade tester där man med en klockfrekvens på 2,8GHz fullkomligen flyger fram med sina 6 fysiska processorkärnor och sitt stöd för 12 trådar.


I tester med sämre flertrådsstöd är prestandaskillnaderna betydligt mindre, men trots allt ser vi att även spel kan dra nytta av ett par extra trådar, även om marginalerna är ganska små.Core i9 vs. Core i7 – Lika som bär


Överklockningspotentialen med Gulftown-arkitekturens 32nm teknik verkar inte heller så pjåkig. 4,3GHz var vad man han med under sina begränsade tester men man hävdar att höga temperaturer inte ska vara några problem för Core i9-överklockare, det kan däremot bli en delikat lek med spänningen till processorn som blir den avgörande faktorn.


Slutsatsen är vad vi väntat oss, en processor för servrar och arbetsstationer men som knappast är något att satsa slantarna på för gamers eller mer traditionell användning. Inte förrän flertrådsstödet förbättras i vardagliga appliktioner.


Läs hela testet på PClab.pl.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid