Small preview image

Superdatormarknaden är fortfarande inne i en instegsfas vad gäller användande av grafikkretsar för att snabba upp sin beräkningsprestanda. Nu har företaget CSIRO presenterat en ny superdator som kommer att lägga stor vikt vid just sina grafikkretsar från tillverkaren Nvidia. Utöver 100 stycken Intel Xeon processorer ska superdatorn husera 50 Tesla GPU:er som är kopplat till en 80 Terabyte extern lagringsenhet från Hitachi.Beslutat att använda sig av Nvidias Tesla GPU:er ska enligt CSIRO ge datorsystemet mellan 10 till 100 gånger högre prestanda vid bearbetning av vetenskaplig data.


Trots relativt få beräkningskretsar ska superdatorn kunna nå en prestanda på över 200 TFLOPS vilket inte är att förakta. Genom att använda sig av grafikkretsar ska datorn kunna konkurrera med superdatorer som är mer än dubbelt så stora, vilket ger en tydlig indikation på systemets effektivitet.


Nvidia hoppas att man med sin Fermi-arkitektur ska kunna ge superdatormarknaden en rejäl knuff i rätt riktning och det verkar som att flera företag redan börjat känna sig för med grafikkortstillverkarens Tesla-familj.
Källa: CRN.com

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid