DDR3-minne har börjat sjunka ordentligt i pris och även om DDR2 fortfarande har ett övertag blir skillnaderna allt mindre. Vi har tagit en närmare titt på en relativt okänd tillverkare som satsar på hög prestanda till ett konkurrenskraftigt pris.


Marknaden för systemminne är en blandat kompott med flera olika tillverkare. En handfull sådana tillverkar själva minneskretsarna, ett större antal monterar dessa på kretskort och slutligen en till synes oändlig variation av minnestyper med därtill olika specifikationer. När man väl har hittat sin nål i höstacken så kan man vara säker på att tillverkaren byter till en ny revision av minnesmodulerna och en uppsättning sämre kretsar. För den vanliga användaren finns ingen anledning till oro, oavsett revisioner fungerar minnena oftast utan några som helst problem. Entusiasten ser dock saken på ett helt annat sätt. En revisionsändring kan förvandla ett par väl överklockningsbara minnen till ett par högst marginella sådana som protesterar högljutt med högre spänning eller frekvens. Att hålla sig uppdaterad på detta område kräver minst sagt en viss typ av karaktär.






Sluttillverkarna av minnen har ett flertal olika knep för att profilera sig; stora aluminiumprofiler som kylflänsar med tilltalande former och färger, blinkande dioder, 7-segmentsdisplayer och till synes dyra och snitsiga förpackningar. På samma gång gör man allt för att dölja den verkligt intressanta informationen, som direkt talar om det som till slut är det som är viktigt. Minnesprestandan.



Idag ska vi på NordicHardware titta på ett minneskit från en nykomling på marknaden vid namn CompuStocx, eller kortare CSX. Det som skiljer CSX mot de flesta andra tillverkare är att man går helt emot strömmen och skippar alla detaljer som inte påverkar minnenas prestanda samtidigt som man är tydlig med vilka kretsar som man använder sig av. Det är inte frågan om att rota datablad eller hålla reda på olika revisioner, CSX skriver helt sonika ut minneskretsens ursprungliga produktkod direkt på själva minnet.


Härnäst kikar vi på specifikationerna.



















































CSX Diablo3 2000 – Specifikationer
Produkt DIABLO3-2000-2GB-KIT
Kapacitet 2x1024MB
Minnestyp 240 pin, DDR3
JEDEC inställning 666MHz/1333DDR, CL9
Kretsupplägg 8x128MB per modul
Kretskort 8 lager
Minneskretsar Micron D9GTR
Utökade inställningar, Intel X38 800MHz/1600DDR, 7-6-5-14, 1.85V
Utökade inställningar, Intel X48 933MHz/1866DDR, 8-7-6-15, 1.90V
Utökade inställningar, nVidia 790i 1000MHz/2000DDR, 8-7-6-19, 2.0-2.1V
Pris ~1120kr


Varje minnesmodul har ett 8-lagers kretskort med en enkelsidig layout för 8st 128MB minneskretsar. Historiskt har dubbelsidiga minnen haft en fördel vid överklockning, men vad det ytterst kokar ner till är kunskapen hos de som designar kretskorten. JEDEC-specifikationerna är snällt satta vilket är en fördel i kompatibilitetshänseende med bieffekten att hastigheten på minnena kan behöva ställas upp i BIOS.







Minnena är utrustade med två stora aluminiumprofiler för att erhålla stor yta för god värmeöverföring till omgivningen. Kylflänsarna är inte de absolut bästa på marknaden, men håller ändå en hög nivå som är mer än tillräcklig för sitt ändamål. CSX har angett ett rekommenderat pris på 1120kr i handeln och om det stämmer är dom extremt konkurenskraftiga i denna prestandaklass.



Härnäst presenterar vi testsystemet.





































Testsystem
Hårdvara
Moderkort ASUS P5E3 Premium
Processorer Intel Core 2 Duo E8500 (6MB)
Minne CSX Diablo3 2000 (2x1024MB)
Grafikkort nvidia GeForce 8800GTX
Nätaggregat Corsair 1000HX
Mjukvara
Testprogram MemTest86+ 2.10




Basen för detta test är ASUS P5E3 Premium som är baserat på X48-styrkretsen. Olika chipset och olika moderkort har stor inverkan på överklockningsgraden hos dagens högfrekventa minnen. I inledningsfasen av testet bekräftades detta då andra kort inte riktigt nådde lika höga frekvenser som P5E3. Som testprogram valdes MemTest86+ vilket är erkänt bra på att gräva fram minsta lilla ostabilitet hos minnen. För att registreras som en lyckad runda krävde vi 10 lyckade iterationer av test #5. Spänningarna som anges är uppmätta med multimeter för att vara så korrekta och oberoende som möjligt.



Vi börjar våra tester vid 6-6-6-15.



De flesta andra kretsar från Micron svarar väl på ökade spänningar och vi har därför valt att testa från 1.60V upp till 2.20V. Vissa minnen klarar ännu högre, men med dessa moduler gav det inget mer. Det är också viktigt att påpeka att det för det första kan vara skadligt att köra minnena med spänningar över 2.10V under en längre tid, och att det inte finns någon vits att köra högre spänning än vad som krävs för den aktuella frekvensen. Dessa siffror bör tas som en indikation på hur överklockningspotentialen är. I verkligheten varierar överklockningsgraden mellan varje minne och beror som sagt även på moderkortet. Först ut är 6-6-6-15 och så här lyder resultaten.







CAS 6 är tight för DDR3 och frekvenserna är inte heller överdrivet höga. För att kunna köra med dessa timings med en 400FSB-processor och högsta minnesmultipeln på dagens Intel-chipset, som resulterar i 800MHz, krävs en spänning på runt 2.1V. Vid 2.2V närmar sig modulerna 850MHz, eller DDR1700 för den som vill slänga sig med andra siffror.


När vi kommer upp på CAS7 börjar vi komma in i regionen som minnena är typade för, vilket är nästa test.







CAS7 gör stor inverkan för att komma upp i frekvens och vi ser en ökning i överklockningsgrad på över 100MHz vid varje spänningssteg. 900MHz/1800DDR nås med 2.0V och börjar närma sig 1GHz vid 2.2V även fast de inte riktigt når fram. Den utlovade frekvensen på 800MHz vid 1.85V klaras av galant.


Vi kikar vidare på 8-8-8-20.







Med CAS8 som huvudfördröjning ser vi återigen ett hopp med runt 100MHz upp till 1.9V. Därefter börjar det bli kärvt och över 2.1V händer det inte speciellt mycket längre. Redan under tidigare tester har vi märkt att andra spänningar än bara minnets börjar spela roll. För att frekvenserna skulle fortsätta skala över 900MHz krävdes en del laborerande med spänningen till nordbrygga för att få systemet helt stabilt. Vid 1GHz/2000DDR krävdes 2.1V och även 500FSB med den högst multipeln, vilket inte är alldeles självklart för alla moderkort och processorer.


Vi sammanställer våra tester i ett gemensamt diagram.






Generellt ser vi att minnena svarar väl på ökade spänningar, och att gå från 1.6V till 2.2V ger ungefär 200MHz extra överklockningsgrad vid de olika fördröjningarna. Inställningen 8-8-8-20 börjar vackla vid höga spänningar och 9-9-9-22 gav inget ytterligare frekvensutrymme. Den inställning som vi anser passar bäst för dessa minnen är CAS 7 som ger en bra kompromiss av frekvens och fördröjning. Det slutgiltiga valet faller förståss på vad övriga komponenter i systemet klarar av. Vi har i denna artikel inte gjort några prestandajämförelser, vilket är något vi för tillfället jobbar med i labbet.

Vi sammanfattar våra erfarenheter av CSX Diablo3 2000 på nästa sida.


Prestanda

Många prestandavinster på dagens högprestandasystem maskeras av effektiva optimeringar gjorda av de som designat styrkretsarna. Man kan från två utgångslägen endera se det som att systemet har skapats för höga frekvenser varpå man stramar åt fördröjningar när systemet kör långsammare, eller att fördröjningarna släpps lösare för att ge möjlighet till högre frekvenser. Oavsett hur man ser på det erhåller slutanvändaren en bra kompromiss.

Överklockning

Vårt val föll på att testa hur pass bra CSX’s minnen klarade att överklockas vid olika fördröjningar, med avseende på spänningen. Resultaten visar att CSX har lyckats skapa en rejäl produkt som klarar flera olika typer av fördröjningar och ett brett spektrum av spänningar. Detta gör att användaren kan använda de inställningar som passar bäst i förhållande till övriga delar av systemet. Minnena är specificerade att arbeta frekvenser upp till 1000MHZ/2000DDR med timings på 8-7-6-19 och upp till 2.10V, vilket är extremt aggresiva inställningar. Våra tester verifierar att minnena klarar dessa specifikationer och även har marginal för överklockning.

Produktvärde

Enligt CSX kommer man att rekommendera att detta kit ska kosta 1120kr i svenska butiker, men vi har ännu inte sett dessa dyka upp hos några återförsäljare än. Om detta blir det slutgiltiga priset ligger man avsevärt lägre än jämförbara minnen idag.

Sammanfattning

CSX har valt en öppen strategi när det gäller valet av kretsar till deras minnen genom att explicit ange vilka kretsar det är frågan om. Valet av Microns D9GTR är mycket attraktivt från en överklockares synvinkel och minnena överklockar i likhet med vad vi kan förvänta oss av dessa. Med priset och överklockningsmöjligheterna som blytunga motiveringar får CSX Diablo3 2000 utmärkelsen Redaktörens Val.











CSX Diablo3 2000


Positivt

+ Micron D9GTR minneskretsar

+ Stora aluminiumkylflänsar
+ Överklockningsmöjligheter
+ Prisläge


Negativt

Inga markanta




Vi vill tacka CSX för att ha skickat minneskittet för utvärdering.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid