Small preview image

Som den som till någon del följer världens nyhetsflöde noterat drog den länge omtalade och omtvistade klimatkonferensen i Köpenhamn igång idag. Syftet är att samtala om miljön och vår påverkan på den, med ett tydligt fokus på den globala uppvärmningen och de kontinuerligt ökande utsläppen av koldioxid i atomsfären. Vad har då detta att göra med hårdvara? Jo självklart finns världen ledande IT-företag närvarande vid konferensen.Intel, Fujitsu, Cisco, Dell, Microsoft, Konica/Minolta och HP är alla representerade för att visa att också de tar sitt ansvar i miljöfrågor. De kommer tillsammans med olika intresseorganisationer hålla en mängd olika presentationer, paneldebatter och diskussioner i och kring ämnet Grön IT. Fullständigt schema för aktiviteterna kan du hitta här. Man räknar med att all informationsteknologi står för ungefär 2 % av de globala utsläppen av koldioxid, vilket faktiskt är lika mycket som den aningen mer utskällda och uppmärksammade flygindustrin. Jämförelsen brister så klart i den otroliga skillnad i andelen människor som använder sig av informationsteknologi varje dag, jämfört med antalet som flyger. Dock hävdar de engagerade i konferensen att det finns stora besparingar att göra, och för oss som suktar efter energisnåla (och därmed tysta) datorer så låter ju det onekligen positivt!


green computer


Förutom ytterligare krympta arkitekturer, LED-belysta skärmar och ständigt effektivare nätaggregat nämns också mycket om att ändra användermönstret hos datoranvändare. Kanske behöver man inte ha datorn på medans man går och handlar, bara för att slippa starta den igen? Det skapar dock en hel del intressant frågor. Undertecknad undrar om man skall stänga av datorn för att rädda polarisen från att smälta, eller har den på för att genom proteiners veckande bota cancer?


Oavsett svaret på ovanstående fråga är energieffektivisering alltid intressant. Mer information om Grön IT hittar du här och här.


 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid