AMD Llano och A-serien lanserades tidigt under det här kvartalet, och nu när vi börjar närma oss slutet är det dags för AMD att fila på en kvartalsrapport om företagets finanser. AMD släpper idag preliminära Q3-resultat som var något lägre än väntat. Man säger öpper att det beror på GlobalFoundries yields som ligger på en lägre nivå än väntat.

AMD lanserade i mitten av juli, Llano för bärbara för att framåt slutet av samma månad göra detsamma med den stationära plattformen. Llano och A-serien finns att köpa i butik om man är på jakt efter en stationär dator, men vi har hela tiden tyckt att tillgången på deras bärbara varit dålig. Det har länge cirkulerat rykten om dåliga yields på Llano, något AMD idag bekräftar ihop med en preliminär kvartalsrapport.

”The less-than-forecasted preliminary third quarter 2011 revenue results are primarily due to 32 nanometer (nm) yield, ramp and manufacturing issues at GLOBALFOUNDRIES in its Dresden, Germany factory that limited supply of ”Llano”. Additionally, 45nm supply was less than expected due to complexities related to the use of common tools across both technology nodes. AMD continues to work closely with its key partner GLOBALFOUNDRIES to improve 32nm yield performance in order to satisfy strong demand for AMD products.”

Problemet ligger i GlobalFoundries Fab i Dresden, Tyskland där man har problem med yields och inte har kunnat erbjuda de kvantiteter AMD efterfrågat. Man har även sett problematik med deras äldre 45nm i samband med detta, på grund av komplexiteten bakom att använda samma, eller liknande verktyg till båda tillverkningsprocessor.

Annons

32nm-processen AMD använder sig av hos GlobalFoundries är idag världens mest avancerade som skeppas till konsumenter. Det är världens första tillverkningsprocess som kombinerar SOI och HKMG, samtidigt som man använder sig av ett Gate-First tillvägagångssätt under tillverkning. Trots att AMD har den bättre tillverkningstekniken idag, ska vi inte glömma att Intel bara är ett halvår ifrån att lansera de första produkterna på 22nm. Då även med Tri-Gate-transistorer som väntas driva ned strömförbrukningen mer än tidigare övergångar till nya tillverkningsprocesser.

Bärbara datorer med Llano har precis börjat finnas tillgängliga i större utsträckning i butik.

Men i huvudsak är ska de lägre än väntade resultaten bero på dålig tillgång av Llano, och ”andra produkter med högre ASP (Average Selling Point)” (Bulldozer?) än deras utbud innan Q3. Resultaten är fortfarande positiva då AMD beräknas öka sina intäkter med 4 – 6% från Q2, men de hade räknat med en ökning på 10%. AMD har haft flera år bakom sig av förlust, och skulder så vi får se det som något positivt att något sånt här inte blev ett större bakslag för företaget som fortfarande förväntas gå med vinst.

Källa: AMD

Relaterade nyheter:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Boris-Swedish BerserkTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Förbaskat trist och med tanke på att Intel kommer satsa hårt på strömsnåla och uppdaterade Atoms så är det ju mer eller mindre katastrof både för AMD och oss konsumenter.

Svensken
Medlem
Svensken

Japp inte bra alls. Skulle inte AMD kunna vända sig mot Samsungs 32nm process tillsvidare? Eller är prestandan i den inte likvärdig med GlobalFoundries?

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Swedish Berserk”]Japp inte bra alls. Skulle inte AMD kunna vända sig mot Samsungs 32nm process tillsvidare? Eller är prestandan i den inte likvärdig med GlobalFoundries?[/quote]

Tyvärr rätt stor skillnad på 32nm och 32nm. 🙁 Betyder inte att det inte går, bara det att det krävs en hel del arbete innan det går. Sedan kanske det inte är riktigt samma förfinade tillverkningsprocess för prestandachip heller.