Danamics har återvänt med sin andra inkarnation av sin kylare med flytande metall i rören, LMX. Vi har testat kylaren för att se om tekniken har mognat tillräckligt för att bli den kylare vi väntat på.

Det har varit en lång väntan. Ett år har gått sedan vi testade den första kylaren med flytande metall från Danamics, den första från någon tillverkare. LM-10 var ett genombrott på många sätt, men framför allt var den första kommersiellt tillgängliga kylare med flytande metall. Det har gjorts flera försök tidigare, men inget har nått marknaden. Det har använts i industrin under många år, men kostnaden och storleken på den utrustning som krävs hade begränsade möjligheter.

LM-10 både imponerade och svek oss. Dess förmåga att hålla saker och ting svalt utan fläktar med måttligt kraftfull hårdvara var imponerande. Utformningen och det höga priset var det inte. Idag kommer vi att titta på efterträdaren, LMX. Vi har hållit kontakten med Danamics sedan lanseringen av LM-10 och när de bekräftade att det skulle komma en ny och bättre kylare ville vi naturligtvis vara en del av det.

Danamics berättade att de hade lyssnat på den feedback de fått från oss och köpare och skulle se till att inte upprepa några misstag. Vid en första anblick ser det ut som om vi inte har någon anledning att betvivla dem. Designen och förpackningen har gått igenom en total omarbetning, den är nu många gånger stilrenare och snyggare (325 gånger bättre om du frågar Jonas).

Först en kort sammanfattning sedan vår förra recension.


Danamics är ett danskt företag som grundades 2005. Det kom till världen med en dröm om att använda flytande metall för kylning i våra datorer. Inte som vattenkylning med stora rör, utan mer som en ersättare för passiva heatpipes. Danamics har flera viktiga patent som man anser gör detta möjligt och om den första produkten visade att tekniken fungerar, ska denna andra produkt vara den som är tänkt att övertyga oss om att tekniken är överlägsen.

Danamics är inte bara någon liten liten grupp av drömmare, utan av en del av kylningsjätten Dantherm Group. Det finns många tänkbara tillämpningar för Danamics patent, men de som intresserar oss är de som kan användas för att kyla processorn, och kanske grafikkort i framtiden. Genom att tvinga flytande metall att cirkulera, snarare än att bara förlita sig på passiv rörelse som i heatpipes, hoppas de få till bättre kylning.


Den stöder ocskå LGA 1156

Hemligheten med LM-10 och nu LMX är den elektromagnetiska pumpen. Danamics har utvecklat teknik som möjliggör pumprörelser vid löjligt låga strömmar, så lågt som 2A. Den första kylare skapade ett magnetfält som orsakade en del oro bland er läsare, men det var inte i närheten tillräckligt stark för att påverka någon av de andra komponenterna. Ändå har Danamics arbetat hårt på att förbättra pumpen och lyckats minska den mätbara magnetiska fältstyrkan tusenfalt (från 13.200 Gauss ner till 12 Gauss). Detta uppnåddes genom en fullständig omarbetning av pumpens konstruktion och utan på det satte man en liten kärna av järn runt pumpen för att skärma av den från resten av datorn.


Järnkärnan glider ner ovanpå pumpen och reducerar styrkan på det elektromagnetiska fältet,
hela animationen finns på LMX hemsida

Den ”flytande metallen” som används är NaK, har använts för kylning förut, men aldrig i datorer och mindre elektronik (reaktorer är inte precis små). Och medan vi har tagit upp det i vår första granskning och många gånger i forumet, finns det ingen anledning att oroa sig för NaK. Det är hermetiskt slutet inuti rören och även om rören skulle magiskt börja läcka vätska skulle det koagulera omedelbart. Explosioner och liknande är bara vilda fantasier skapade av domedagsprofeter.

Tyvärr måste NaK skickas som farligt gods till USA, men det finns inget annat att som stoppar Danamics från att sälja kylaren i Nordamerika. Den första omgången av LMX kylar kommer att stanna i Europa dock. Vi hänvisar till vår granskning av Danamics LM-10 för mer detaljerade förklaringar av tekniken och fysiken bakom pumpen och andra. Det är egentligen bara en fråga om grundläggande elektromagnetism.


Danamics LMX
Heatpipes
Fyra, Nickelpläterad koppar
Kylfläns
Nickelpläterad aluminium
Electromagnetisk pump
Strömförbrukning
<1W
Magnet
Neodymium blockmagnet
Gauss-fält 0.05m
12 Gauss
Fläkt
Fläktstöd
120mm
Fläkthastighet
2000RPM
Ljudnivå
28.6 dBA
Spänning
6-14V
Strömförbrukning
3.6W
Bäringar
Fluid Dynamic Bearings
Övrigt
Mått
158.2×170.5x90mm 6.2"x7.6"x3.5"
Vikt
1180g (utan fläktar)
Processorstöd
Intel LGA775/1155/1366
AMD AM2/AM2+/AM3
Pris
159€ + VAT

Även om siffrorna inte ljuger, berättar de inte hela sanningen heller. Skillnaderna från första generationens LM-10-kylaren är inte så självklara där som de är i verkliga livet. Medan LM-10 kändes slarvig och inte speciellt professionell, mer som ett hobbyproejtk, ger LMX ett mycket professionellt intryck. Under utvecklingen fick vi höra att det skulle finnas en stilrenare och mer skandinavisk känsla och Danamics har hållit vad de lovat. Det finns också andra förbättringar som inte syns i siffror, som de nya rören med bättre flöde.

Du kan inte fästa en sax till den här pumpen heller. Pumpen har förseglats i en kärna av järn och har knappt någon märkbar magnetfält. Fläktarna är kanske inte de tystaste, men Danamics var vänliga nog att skicka oss två extra SilenX-fläktar, som också är en del av lanseringserbjudandet. Tyvärr fick vi inte någon socket 1156 monteringssats, men vi har fått försäkringar om att detta kommer att ingå. De har även uppdaterat monteringen för att göra monteringen stramare.

Naturligtvis fick vi massor av delar i lådan, tillsammans med monteringssatserna, en kort manual, kylpasta och skruvar.


Lådan. Väsentligt förbättrad sedan förra gången. Förpackningen ser professionell ut och bättre än många andra kylares förpackningar. Med tanke på priset känns lådan som en fin touch. Kylaren kommer fram säkert och det finns inte mycket att klaga på.

Kylaren själv lätt skulle kunna misstas för vilken kylare som helst. De dubbla fläktarna är något som blir allt vanligare, men vi måste säga att fläktarnas monteringssystem är något av det bästa vi stött på. Mycket smart med små klämmor som låser fläktarna på plats.

Det är inte mycket som säger oss att det här inte är vilken kylare som helst. LM-10 had ett stor svart block på toppen som huserade den elektromagnetiska pumpen, men med LMX är det inte lika självklart. LMX-bokstäverna på toppen är naturligtvis en ledtråd

Basen har varit perfekt slipad för att passa våra något konkava processorer.


När clips:en är borta glider fläktarna av och du kan kika in mot insidan av kylaren, som i grunden bara är aluminium-lameller och rör fyllda med NaK. De nya rören har bättre flöde för att förbättra kylningen.

Fläktarna är ganska genomsnittliga och bör inte orsaka några problem. Inte de tystaste som finss, men om du är en av de personer som tar vara på lanseringserbjudandet får du två extra fläktar från SilenX som är mycket tystare. Runt mitten av fläkten visas några oranga dioder som matchar färgen på LMX-logotypen, en fin touch.

Monteringen är ganska rakt på sak. Du måste ta bort moderkortet dock, men med tanke på vikten av kylaren känns det bättre med ett bakstycke på andra sidan av moderkortet. Man sätter helt enkelt : bakstycket på baksidan av moderkortet, skjuter den svarta biten på plats på ovansidan, plockar fram fästet som matchar din sockel och skruvar fast det hela med en mejsel. Det nya montheringskitet har en metallbricka istället för biten i plats.

Till skillnad från den första kylaren, LM-10, har LMX enbart PowerBooster till sitt förfogande. Danamics slängde ut ReturnPower-konceptet, som var genialt på sitt sätt, men tyvärr gav det inte tillräckligt med ström för att vara effektivt i alla lägen. Lite sorgligt att se det gå, men allt som allt var det nog rätt drag. Helhetsintrycket av den nya PowerBooster:n är att den känns lite stadigare och som helhet väldigt välbyggd.

PowerBooster:n drivs av vanliga Molex-kontakter och är hur enkel som helst att installera. Den glider lätt in i en ledig 3,5 ”-plats och stör dig inte det minsta. Det skulle vara trevligt att ha möjlighet att installera den i en 5,25”-plats i stället, eftersom dessa har en tendens att vara tomma ändå, men å andra sidan är det inte svårt att hitta fästen för det.


Hårdvara
Processor Intel Core i7-920
Moderkort ASUS P6T Deluxe v2
Minne  
Grafikkort HIS HD 5850
Nätagg Enermax Galaxy DXX 1kW
Hårddisk OCZ Summit 60GB
Kylare Danamics LMX
Noctua NH-U12P
Corsair H50 (med egna fläktar)
Mjukvara
Operativsystem Windows 7 Ultimate x64
Test

wPrime 1024M

Alla kylare testades med Push-Pull-konfiguration, vilket innebär att vi hade en fläkt på varje sida av kylaren där en blåste mot kylflänsen och en drog luft ur kylflänsen. Alla tester utfördes flera gånger för att statistiskt säkerställa att temperaturen inte var missvisande.Vi fick montera om LMX mer än en gång eftersom monteringssystemet var ganska omständigt att jobba med.

Vi har testat Corsair H50 enligt tillverkarens föreskrifter i alla tester, vilket är anledningen till att temperaturen inte växlar mellan diagrammen. Det fungerar som en referens under testen och bör betraktas endast som sådant. Alla tester utfördes på en öppen plattform med minimal störning och yttre luftflöde. Temperaturerna på alla fyra kärnor mättes och medeltemperaturen har beräknades för diagrammen. Ingen kärna tilläts avvika mer än ett par grader.

Den första generationens kylare LM10 visade sin bästa sida i passiva tester och vi har lagt in passiva tester nedan för att visa att det fortfarande gäller med uppföljaren LMX. VI gjorde ett första belastningsprov med wPrime och väntade på att temperaturen stabiliserade sig. Vi lät sedan processorn arbeta vidare utan belastning och väntade tills temperaturen stabiliserats.

Det är uppenbart aktiva pumpning av flytande metall är överlägset passiva rörelser i heatpipes. En varm processor som Core i7-920 blir lite varm, men Danamics LMX klarar det utan fläktar, men det är på gränsen. Den utklassar Noctua NH-U12 med nästan 20 grader under belastning och 13 grader när den går ”idle”. wPrime innebär en stor belastning på processorn och regelbunden datoranvändning borde bli lättare på processorn, vilket innebär att temperaturen inte bör nå 75 grader vid regelbunden användning.


Danamics LMX är inte speciellt utformad för att fungera bäst med tysta fläktar, men tekniken har helt enkelt mest att erbjuda här. Den aktiva pumpningen resulterar i att mer värme forslas bort från basen. LM10 var som bäst där, och så ser även LMX ut att vara. Skillnaden är att LMX är mer konsekvent och ännu bättre än föregångaren, som ni kan se från testerna nedan.

Vi börjar med några lugna resultat.

LMX klår NH-U12 med en enda men signifikant grad och H50 med ännu en.

Samma melodi här.

Med den snabbare Delta-fläkten jobbar sig NH-U12 ikapp.

I det först belastningstestet ser vi att NH-U12 och H50 laggar efter några grader, vilket matchar resultatet från testerna innan.

Avståndet ökar med den lite snabbare fläkten, vilket nog är för att den förra fläkten var lite för långsam.

När Delta-fläkten används kommer NH-U12 ikapp igen, men fortfarande efter LMX.

Danamics LMX vinner varende test, utom ett. Skillnaderna är en grad utan belastning, och två eller mer under belastning.


Vi börjar med ett diagram som visar den maximala överklockning vi kunde uppnå med kylarna. LMX var något bättre än konkurrenterna, men med mycket liten marginal. Den imponerade på oss i testerna med långsammare fläktarna, men slår ändå konkurrensen vid hög belastning.

Som ni kan se klarade alla kylare av 4GHz och mer stabilt, så vi tog det som ett tecken på att vi skulle köra vidare på det.

Deja vu, LMX klår NH-U12 och H50 med ett par grader med den lågvarviga fläkten.

Avståndet är desamma här, LMX vinner med ett par grader.

När RPM och luftflöde ökar minskar avsåndet, men det är fortfarande högst märkbart.

Den höga frekvensen är verkligen på gränsen av vad kylarna kan hantera utan att processorn ”throttlar”, utom i fallet med NH-U12 där den faktiskt gör det. LMX är är den klart bästa kylaren rakt igenom och klår motståndet med en säker marginal.

Ingen större skillnad här, men NH-U12 lyckas undvika ”throttling”.

Temperaturen sjunker med både LMX och NH-U12, mest med den senare, men det är fortfarande en betryggande ledning.


Det är svårt att inte tänka tillbaka på LM10 när vi testade LMX. Vi blev mycket glada när vi fick chansen att testa världens första kommersiellt tillgängliga kylare med flytande metall, och även om vi blev lite besvikna, var det kanske främst för att vi att hade ganska extrema förväntningar. LMX har varit i utveckling sedan dess och Danamics har lyssnat på vår kritik och feedback och lyckats bygga en kylare som är överlägsen på alla sätt och vis.

Inte bara LM10, men våra tester pekar på att det faktiskt är överlägsen ledande luftkylare också. Även den ansedda Corsair H50, baserat på Asetek LCLC, blir slagen i praktiskt taget alla test. Beslutet att dumpa ReturnPower-funktionen var naturligtvis tråkig, men motiverad. Den nya PowerBooster:n fungerar riktigt bra och den nya designen gör den lite enklare att installera och hantera.

Danamics monteringsystem stöder alla nuvarande processorplattformar från både AMD och Intel. Detta är naturligtvis bra, men det var fortfarande monteringen som orsakade mest problem för oss. Testningen tog längre tid än väntat, men å andra sidan, när du får monteringen rätt glänser verkligen kylaren. En bättre manual och förmågan att fästa bakplattan skulle lösa de flesta av dessa problem.

Prestandan lämnar inte mycket att klaga på. LMX är bättre än konkurrenterna på varje punkt. Den lågvarviga fläkten visar att kylaren är mycket effektiv när det gällar att aktivt föra bort värme. Passiva tester visar det ännu tydligare där LMX överträffar NH-U12 med nästan 20 grader under belastning. Vi kan varmt rekommendera att köra LMX tillsammans med två tysta 120mm fläktar för bästa möjliga upplevelse.

Det var där vi förväntade oss att den skulle gå bra, men Danamics har lyckats bygga en kylare som även går bra under tunga laster. LMX hade mest utrymme för överklockning och klarar av den stora belastningen från vår 4GHz Core i7-920 bäst av alla. Uppriktigt sagt är LMX den bästa kylaren i detta test, och med tanke på att Noctua NH-U12 allmänt betraktas som en av de kanske bästa på marknaden ligger LMX riktigt bra till.

Priset är naturligtvis vad som kommer att sätta stopp för de flesta köpare, 159 € (+ VAT) är mycket pengar för en kylare, men då får du en kylare som verkligen är ”top of the line”. Prestandan med passiv kylning är oöverträffad i dag, och med fläktar slår den våra referenser i praktiskt taget varje test.

Danamics LMX

Fördelar
+Prestanda, vinner i alla segment
+Intel och AMD-stöd
+Enkel fläktmontering
+Fläktar inkluderade

Nackdelar
-Dyr
-Krånlig montering
-Klen manual

LM10 fick vår Innovationsutmärkelse, LMX är ännu bättre och får därmed både vår Innovations utmärkelse och Prestandautmärkelse.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid