Small preview imageDe tre senaste månaderna har minnestillverkarna markant höjt priserna på både DDR2- och DDR3 RAM, men i allra största utsträckning är det priset på DDR2 som sprungit iväg. Enbart i november månad har priset på DDR2 stigit med mer än 14% och under de senaste tre månaderna är prisstegringen dryga 30%. Detta har gett tillverkarna Samsung, Hynix och Elpida Memory ordentliga tillskott till omsättningen, som stigit med 40,7% jämfört med samma period föregående år.

Förklaringen tycks vara att lagernivåerna sjunker på DDR2, vilket är en följd av att tillverkarna vill styra över produktionen mot den nyare generationens DRAM. Analysföretaget DRAM Exchange förutspår att priserna på DDR2 kommer att fortsätta stiga och att DDR3 på allvar kommer att börja ersätta DDR2 redan första kvartalet 2010. Huruvida övergången kommer att ske så snabbt beror på ett flertal olika faktorer och det förefaller fortfarande något ovisst ifall det kommer att ske inom så kort tid.


Så småningom kommer dock dessa prishöjningar på marknaden att nå fram till konsumenterna, vilket kan vara ett tungt vägande skäl att hålla ett öga på marknaden och ta sig en funderare på om det är dags att köpa på sig DDR2 minne för framtida uppgraderingar redan idag.


Källa: TG Daily, The Inquirer, DRAM Exchange

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid