Som en av världens största PC-tillverkare och leverantörer har Dell länge varit sig trogna till Intels x86-arkitektur. Men marknaden förändras, och Dell låter inte gamla vanor hindra dem från att hänga med, utan experienterar aktivt med servrar baserade på ARM-arkitekturen.

Det som av många kallas ”Wintel-kartellen” har stått stadig sedan den blev i folkmun synonym med PC-marknaden i och med lanseringen av IBM:s persondator under tidigt 80-tal. Men med många år på tronen följer också många gråa hår, och Intels x86-arkitektur har funnits (om än uppgraderad otaliga gånger) sedan introduktionen 1978 i processorn Intel 8086. 1978 var många år sedan, och det är först nu under tidigt 2000-tal vi faktiskt börjar se Intel vrida och vända på sig i vad som i 30 år varit närmast ett monopol.

Medan ARM varken är ett nytt koncept eller arkitektur så har det fått oerhört mycket starkare fäste på senare år, till stor del tack vare den snabbt expanderande smartphonemarknaden. Men det blir allt tydligare att det inte kommer stanna där. ARM Holdings och dess samarbetspartners har siktet inställt på såväl laptop-, server- och desktop-marknaden. Vad som gör detta faktum ännu mer tydligt är att en av de stora jättarna på PC-marknaden, Dell, aktivt experimenterar med att implementera ARM i sina servrar. Forrest Norrod, general manager hos Dell, uppger att ARM-hårdvara testats i Dells labb det senaste året.

Annons

”We’ve had ARM systems in our lab for over a year.[…]If that’s what our customers demand that’s what we’ll offer,” Forrest Norrod, General Manager hos Dell

Det finns förnärvarande inget som tyder på att Dell har färdiga eller planerade produkter med ARM, men allt eftersom efterfrågan ökar och ARM fortsätter växa sig starkare bör sådana produkter inte finnas långt borta. Servrar verkar vara produktgruppen som synas mest för ARM-implementering, troligen för att många server-klienter efterfrågar hög effektivitet. ARM har gjort stora satsningar för att processorerna ska vara just energieffektiva, en viktig egenskap med tanke på det stora fästet på den mobila marknaden. En annan trolig produktkategori är således laptops, framför allt med tanke på ARM-kompatibiliteten i Windows 8, men det finns ännu inga indikationer på en sådan produktgrupp från Dell.

Även om ARM stirrar hungrigt på vad som tidigare varit dedikerat x86-territorium så ligger det fortfarande en bit bort att Intels position skulle vara allvarligt hotad på PC-marknaden. Det finns fortfarande inget utbrett stöd för 64-bitars processering och adressering i ARM-processorer, framför allt inte i en processor för servrar eller persondatorer. Många utvecklare lär inte vilja skala ner sina program från 64-bitar till 32-bitar i väntan på ett utbrett stöd. Norrod själv tror att ARM-processorer inte kommer finnas användbara i servrar av den typ Dell tillverkar, förrän tidigast slutet av 2013.

Källa: Forbes


Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid