Spel, vare sig det är TV-spel eller datorspel, är något vi tar ganska för givet idag. Det kommer ständigt nya och senast i raden av imponerande äventyr är väl den hoper av DirectX 11-baserade spel som glänser mer än någonsin.

Men inte att förakta andra spel som man fått njuta av under sin uppväxt som Metroid, Sam & Max, StarCraft, Gran Turismo, Super Mario Bros., Quake III, Grim Fandando, Zelda: A Link to the past, Internaional Superstar Soccer, NHL 96, och många, många, många fler.

Hur började det hela egentligen? Vad var det första riktiga spelet som startade hela denna enorma våg och födde denna industri som idag är större än filmindustrin? Vem var det som kläckte idén att man kanske skulle kunna göra mer med en enkel TV än att bara just se på TV? – Ralph Baer hette han och honom har jag haft nöjet att pratat med för ett tag sedan.

Jag vågar påstå att det finns inte en enda person som läser detta som inte hört talas om Atari eller åtminstone Pong, men hur många av er vet vad Odyssey är? Även om man brukar kreditera Atari till att vara det företag som verkligen gjorde TV-spel till vad det är idag så fanns det andra före dom som faktiskt skapade konceptet ”TV-spel” och lade grunden för det som Atari sen byggde vidare på och gjorde till en extremt snabbväxande och, som sagt, idag enorm industri.

Jag tror de flesta vetare och historiker instämmer i att det är med Ralph Baer och just Odyssey som det hela faktiskt började. Baer hade en vision om att den då snabbt växande TV-marknaden skulle kunna användas till något mer. Att TVn skulle kunna erbjuda mer underhållning än bara just televisionen. Med det sagt fanns det spel som föregick honom, men som krävde dåtidens superdatorer för att kunna spelas.

Jag påbörjade en artikelserie för flera år sedan som jag någon gång hade hoppats kunna presentera i sin helhet. Tyvärr kommer det nog inte att bli verklighet någon gång snart så istället kommer jag att publicera utdrag och anekdoter från de många timmar av skrivande jag spenderat med att kompilera de tre första delarna. Artikel har något av ett amerikanskt-japanskt-centrerat perspektiv, men jag ska försöka fylla ut med lite knäppa data om de underligheter som vi i Europa också råkade ut för, även om det mesta hände ”over there”.

Det här är bara en ”teaser” som berättar för er att jag kommer släppa mer information längre fram, men häng gärna kvar för lite mer information.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andreas GBogus Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bogus
Gäst
Bogus

Jag måste säga att jag har saknat dina texter lite 🙂