Devolo är ytterligare ett företag som visar upp produkter ur andra generationens nätverk över elnätet på IFA, och även här hittar vi det återkommande temat med att förlänga trådlösa nätverk med tekniken. Devolo lockar även med egna förbättringar till nätverkskretsen som används.

Vi har fått se flera enheter med vad som kallas andra generationens nätverk över elnätet, eller Powerline networking, som utlovar upp till 600 megabit per sekund. Devolo är ett av de företag som fortsätter satsa på tekniken trots dess begränsade utbredning.

Devolo vill i vid sin monter peka ut att alla produkter ur andra generationens nätverk över elnätet använder sig av samma krets från Qualcomm Atheros, och att jordade kontakter är väldigt känsliga för störningar just med den kretsen. Därför har man gjort en egen patenterad lösning som utlovas minska dessa störningar.

Man uppger inte hur mycket högre hastigheter man kan vänta sig, då kvaliteten på nätverket är kraftigt beroende på bostadens elnät. Ungefär 25 procent av svenska hushåll kan nå som högst omkring 150 megabit per sekund, och desto färre kan nå upp till de utlovade 600 megabit per sekund.

Samtidigt visar man upp en trådlös accesspunkt som kan anslutas till en Powerline-adapter för att dela ut ett trådlöst nätverk. Man har även lagt till en synkroniseringsknapp som låter de olika accesspunkterna kommunicera med varandra, och som konsekvens kan enheter som använder sig av nätverket automatiskt byta till den starkaste signalkällan utan att först behöva tappa kontakten till en annan.

Som tidigare nämnt har den här tekniken inte världens bästa meritlista vad gäller prestanda, men om tekniken är tillräckligt optimerad och fungerar bra med just ditt elnät kan det vara en lockande lösning för att få ett mer utbrett nätverk i hemmet.


Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid