NVIDIA må ha det snabbaste grafikkortet på marknaden med en ensam GPU. Men när man blandar in grafikkort med dubbla grafikkretsar har AMD fortfarande en stabil position på marknaden och värre lär det bli med Radeon HD 6990. Påpassligt nog dyker det nu upp bilder på ett NVIDIA-kort med dubbla GF110 grafikkretsar.

GF110 debuterade tidigare i november med NVIDIAs lansering av GeForce GTX 580 och prisades i NordicHardwares test för sin ypperliga prestanda. Att NVIDIA vill sjösätta ett kort med dubbla GF110 grafikkretsar kommer knappast som någon överraskning, men samtidigt är den stora fråga om och hur ett sådant kort skulle kunna se ut.

Den bild som nu publicerats på den kinesiska hårdvarusajten PCInlife.com visar vad som troligtvis är en prototyp av NVIDIA:s första Fermi-kort med dubbla grafikkretsar. Kretsarna som lär vara av GF110 modell har bokstavligt talat tryckts in på kretskortet med ett skohorn och förutom ett dussin GDDR5-minneskretsar ser vi hur NVIDIA tryckt in sällsynt kraftfull spänningsdel för att hålla de två grafikkretsarna välgödda.

dualgf110

Mitt mellan grafikkretsarna hittar vi även en bryggkrets som ser till att hålla den interna SLI-kopplingen på topp och i övre högra hörnet ser vi att man gjort plats för två stycken 8-pins PCI Express strömkontakter. Vilket skulle betyda att kortet rent teoretiskt skulle kunna dra 450 watt.

Vi har svårt att tro att NVIDIA kan få in två fullfjädrade GF110 grafikkretsar på ett och samma kort, utan att byta tillverkningsteknik. Men att vi får se någon form av dubbel-GPU-grafikkort från NVIDIA inom den närmasta framtiden känns allt mer troligt.

Intressant notis är också att NVIDIA verkar inspirerats en hel del av ASUS arbete med MARS II. Ett grafikkort som avslöjades tidigare i sommar med dubbla GeForce GTX 480-kretsar och om möjligt såg ännu mer extremt ut än det kort som nu NVIDIA arbetar med.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Två 8-pin? Jag tror inte det räcker. Inte om man tänkt överklocka.

Gillar förresten att de fortsätter med sina vinda idiotiska hålbilder, ingen lär ju vilja utveckla en bättre kylare till den där (eller köra LN2 på det).