Den som blev sugen på ett datorchassi likt det Apple bygger sin senaste Mac Pro i men känner att prislappen är lite väl hög kan vända sig till Kickstarter i slutet av månaden för att hjälpa finansieringen av ”Dune Pro”. Ett chassi som tar rivjärnsdesignen till en fristående produkt.

När Apple avtäckte sin senaste upplaga av den stationära datorn Mac Pro var det inte bara prislappen många reagerade på. Den design Apple använt för datorns chassi har även fått stå grund för en uppsjö av skämtsamma kommentarer.

Ordet ”rivjärn” är något som regelbundet används för att beskriva designspråket hos Mac Pros senaste skrud. Man brukar däremot säga att smaken är som baken – delad och självklart finns det flera som fattat tycke för ”rivjärnet”.

Att få tillgång till chassit är däremot en dyr historia då det innefattar ett köp av en hel Mac Pro. Det kommer dock att finnas en chans att lägga vantarna på ett chassi vars design väldigt tydligt har inspirerats av Apple och Mac Pro. Chassitillverkaren Dune kommer framåt slutet av månaden lansera en kampanj på gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter för sitt chassi ”Dune Pro”. Ett chassi med en ram i rostfritt stål, paneler av aluminium och en frontpanel som ser ut att vara gjord för det största blocket av ost som går att få tag på.

Utseendemässigt är det mycket gemensamt mellan Dune Pro och Mac Pro. En stor skillnad är dock att Dune Pros paneler inte går att ta loss lika smidigt som hos Mac Pro. Hos den kommande chassimodellen kommer användare behöva ta bort varje individuell panel för sig och inte alla i ett svep som kan göras med senaste Mac Pro.

Dune Pro hårdvarukompatibilitet

Sett till hårdvarustöd kan moderkort från m-ITX till EEB-storlek användas. Chassit kan rymma processorkylare med en höjd på upp till 160 millimeter (mm) och grafikkort med en maxlängd på 380 mm. Är luftkylning för processorn inte att föredra kan radiatorer med en storlek på 120, 240 eller 360 mm monteras i chassits front. Vad gäller plats för lagringsenheter kan Dune Pro husera upp till fem enheter på 2,5 tum och tre enheter på 3,5 tum.

För potentiella kunder som bryr sig extra mycket om att sina datorer ska hålla en låg ljudnivå kommer Dune även att erbjuda ett tillbehör i form av en ersättningspanel till chassits front. Denna frontpanel går under namnet ”Dice Y” och ska enligt Dune reducera ljudnivån genom att erbjuda större hål för luftintag samt dämpa oljud med designen hos mönster som döljer sig bakom dessa ventilationshål.

Dune Pros kampanj hos Kickstarter kommer att dra igång den 21 oktober. Den som vill kika närmare på modellen innan dess kan göra så via Dunes hemsida.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid