Elon Musk uttryckte nyligen oro över utvecklingen av AI och hur denna utveckling kan vara ett hot mot mänskligheten utan rätt lagar och stadgar.

Under ett möte med så kallade National Governors Association talade Elon Musk om hur har känner en oro över utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och hur det kan komma att bli ett hot mot hela mänskligheten om inte mer regler och stadgar för utveckling av AI implementeras snarast.

Musk, som är en drivande kraft bakom företag som Tesla och SpaceX, förklarade hur han har tillgång till den mest avancerade artificiella intelligens som finns i dagens läge och att fler människor bör dela hans oro.

”AI is a rare case where I think we need to be proactive in regulation instead of reactive. Because I think by the time we are reactive in AI regulation, it’s too late.” – Elon Musk

Musk menar att en AI på egen hand skulle kunna starta krig genom att till exempel manipulera information, e-mejl och nyheter helt på eget bevåg. Ett mer subtilt och mindre filmiskt hot är mot den globala ekonomin, då automation och AI kan ta över yrken snabbare än nya yrken kan utvecklas.

Oavsett hur stort eller litet hotet från AI är i praktiken menar Musk att lagstiftningen kring tekniken behöver vara proaktiv snarare än reaktiv. Detta då AI utvecklas så pass snabbt att lagar och regleringar inte kommer hinna med ifall de implementeras först efter att någonting går fel.

Ni kan se hela Elon Musks tal här nedanför, varav diskussionen om AI inleds cirka 48 minuter in i klippet.

Vad är din åsikt i frågan, är Musk berättigad i sin oro, eller är faran med AI överdriven? Lämna gärna en kommentar under artikeln!

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JBBengt-Arne JohanssonMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Som AI ser ut i dagsläget så verkar den inte så farlig… Men Musk har nog rätt med att man ska fixa lagar och regler innan det är för sent, även om faran kanske inte uppstår förrän om 20 år.

Morkul
Medlem
Morkul

Sök lite på Lethal autonomous weapons så ändrar du snart uppfattning tror jag.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Precis som Morkul skriver så är Elon Musk’s oro inte obefogad, däremot så är hans lösning om att skapa lagar helt verkningslös!
Det skulle då kräva ett sammordnat globalt system av lagar som varje demokrati, diktatur m.m. skulle anta och följa = Helt omöjligt!
Däremot så borde dom nationenrna som vill få till stånd någon form av reglering skapa ett regelverk som sen får upprätthållas med hjälp av AI, då det verkar vara det enda som kan ge motdrag snabbt nog i strategiskt syfte.
Även det är riskfyllt, men av två onda ting så får man välja det minst onda….

JB
Medlem
JB

Jag jag jobbat med Data/IT I 30+ år, bl a som; systemutvecklare, konsult och företagsledare, tekniken har facinerat mig från allra början. Men alltsedan jag på allvar insåg vad AI innebär, har jag varit rädd för vilka konsekvenserna skulle kunna bli om tekniken blir verklighet. Från den stund datorn kan fatta egna beslut utan att vara styrd eller kontrollerad av en människa, då är just denne (arten människa) överspelad och överflödig. Det går inte att föreställa sig konsekvenserna, självklart kan man spekulera, men risken är att det bara blir önsketänkande. Utvecklingen av AI går inte att stoppa, den är logisk… Läs hela »