Enermax, ett företag främst förknippat med nätaggregat och fläktar, släpper snart två nya produkter inom den allt mer populära kategorin sluten vattenkylning. Det handlar om en 120 respektive 240 millimeter stor radiator med några ess i rockärmen. 

Modellerna som går under beteckningen LIQTECH 120X och LIQTECH 240 har en nyutvecklad radiatorkonstruktion där lamellerna sömlöst smiter åt kring vätskegångarna. Enermax hävdar att kontaktytan mot lameller ökar med 120 procent i jämförelse med den traditionella metoden till höger i bild nedan. Den traditionella metoden är vanligast även på lösa radiatorer inom entusiastvattenkylning (lösa delar). 

Enermax_LIQTECH_pr1 

Vattenblocket med integrerad pump är gjort i aluminium med en bas, ”cold plate”, i koppar. Man kan se urfrästa kylflänsar på toppen av blocket. Om det är för kylningen eller utséendets skull framgår inte, troligtvis det senare. Basen är gjord med Enermax patenterade ”Shunt-Channel-Technology” (SCT) som de hävdar ger en effektivare värmeöverföring med bättre nyttjandegrad av det nedkylda vattnet. 

Annons

Enermax_LIQTECH_pr2 

LIQTECH 120X levereras med fläktar för en effektiv ”push-pull”-lösning, det vill säga en tryckande och en sugande fläkt på respektive sida av radiatorn. Den större modellen får nöja sig med fläktar på en sida. Fläktarna är Enermax Twister Pressure gjorda för att monteras på kylare med mycket luftmotstånd. Fläktarna går att ställa i tre intelligenta lägen med hjälp av en brytare i navet, Silent, Performance och Overclock Mode. Alla jobbar inom sitt egna intervall beroende på belastning.

liqmax_chart03

I övrigt noteras mjuka gummislangar mellan radiator och pump, keramiska lager i fläktar samt stöd för allt från gamla sockel 775 till 2011 och AM3+. En lovande kylare som förhoppningsvis hittar till Sverige i november månad till ännu ej känd prislapp. 

Källa: Techpowerup.com


Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
drizzitCalatheaTintin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Några planer på tester av diverse såna här färdiga vatten lösningar? Har kommit en hel del modeller på sistone känns det som.

Vore intressant att se om alla ”nya” lösningar verkligen gör någon skillnad 🙂

Tintin
Gäst
Tintin

Och de brukade väl vara rätt högljudda förr. Har de blivit bättre på det? Haft några kompisar som testat de här lösningarna som klagat på att pumpen låtit. Kanske har de varit lite bortskämda med tysta grejer.

drizzit
Medlem
drizzit

Jo den har jag sett men det var ju ett tag sen… ser fram emot fler tester då 🙂

Har kört en H80 ganska länge själv och har inte stört mig på några pump ljud från den. Dock är org fläktarna riktigt riktigt högljudda på allt utom lägsta steget så bytte ut dom illa kvickt.