AMD:s Zen 4-baserade serverprocessorer ur Genoa-familjen ser ut att hålla kvar vid företagets nyfunna kärlek till allt högre cachemängder. Nu har en av de kommande enheterna hittats med dubbelt så mycket L2 cache per kärna jämfört med dagens processorer.

Någon med tillgång till en av AMD:s kommande 32-kärniga serverprocessorer ur familjen som går under kodnamnet Genoa har nu testat processorn i Geekbench. Medans Geekbench och andra syntetiska tester bör ses som en indikator på prestandan i den riktiga världen ger de däremot ofta en inblick i icke-bekräftade specifikationer. Det är just en sådan aspekt som gör detta fynd i Geekbench databas spännande.

Enligt databasen kommer den 32-kärniga Zen 4-baserade processorn med en megabyte L2 cache per processorkärna. Detta innebär att AMD dubblerat mängden L2 cache jämfört med dagens serverprocessorer.

Utöver cachemängden ser vi att detta ingenjörsexemplar kommer med en klockfrekvens på endast 1,2 GHz. Trots detta når den omkring samma nivå som en Epyc 7513 i den enkärniga delen av den syntetiska testsviten. Epyc 7513 kommer med en klockfrekvens på 2,6 GHz och en turbofrekvens på upp till 3,65 GHz. Något som kan vara en tidig fingervisning mot prestandan hos Zen 4 och hur de kommande processorerna kan skilja sig från Zen 3.

Genoa-processorn som hittats i Geekbench databas kommer till synes utan AMD:s 3D V-cache. Alltså inga kretsar med extra L3 cache som staplats ovanpå processorn chiplets. Varför AMD valt att inte köra fullt ut med den nya tekniken kan vara att man vill få den att mogna innan man går över till den helt och hållet. Det kan även vara en kostnadsfråga och denna 32-kärniga Genoa-enhet kanske är ämnad för den lite lägre prisklassen. Det återstår helt enkelt att se hur det blir när AMD väl börjar rulla ut nästa generations processorarkitektur och enheterna baserade på den.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid