EU:s nya upphovsrättsdirektiv har nu godkänts genom den slutgiltiga genomröstningen som hölls bland EU:s ministerråd och med detta kommer omtalade Artikel 15 och Artikel 17 att träda i kraft.

Något som varit ett hett ämne för diskussioner under det senaste året har varit EU:s föreslagna upphovsrättsdirektiv innehållandes Artikel 15 och Artikel 17 (tidigare kallade Artikel 11 och 13). Efter att Europaparlamentet röstade igenom direktivet den 26 mars återstod endast en omröstning av EU:s ministerråd. Denna slutgiltiga omröstning ansågs inte bli mer än en formalitet och det är mer eller mindre vad det var då ministerrådet nu har godkänt direktivet.

Artikel 15 kan kort sammanfattas som en ”länkskatt” där plattformar som Youtube, Facebook och Google måste betala en avgift för att kunna länka till material som bland annat nyheter. Tanken bakom detta är att de allra största sajterna ska tvingas till att dela de intäkter som genereras av upphovsrättsskyddat material på deras plattformar med de faktiska upphovsrättsägarna.

Artikel 17 kan ses som en form av uppladdningsfilter. Detta betyder att till exempel videoplattformar som Youtube måste införa hårdare tag mot upphovsrättsskyddat material som delas av andra än ägaren. Till exempel kan automatiserade filtreringsanordningar komma att införas för att plocka ned allt som uppges vara upphovsrättsskyddat material. Detta kommer i teorin även att kunna appliceras på till exempel memes och ljudklipp som även kan räknas som upphovsrättsskyddade.

“With today’s agreement, we are making copyright rules fit for the digital age. Europe will now have clear rules that guarantee fair remuneration for creators, strong rights for users and responsibility for platforms. When it comes to completing Europe’s digital single market, the copyright reform is the missing piece of the puzzle.” – Jean-Claude Juncker.

Från och med att direktivet röstades igenom under gårdagen har EU:s medlemsländer 24 månader på sig att implementera det in i sina lagstadgar. Det blir dock upp till varje medlemsland att själva tolka direktivet för att sedan instifta det i Sveriges lagstadgar. Exakt hur detta kommer att se ut för svenska medborgare är i dagsläget oklart.

Europaparlamentets pressmeddelande som publicerades efter att ministerrådets omröstning hade genomförts finns att läsa här.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid