EU-kommissionen vill att alla medborgare ska kunna vara uppkopplade och i sina senaste förslag vill man ge gratis wifi i Europas huvudstäder samt erbjuda alla en snabb bredbandsuppkoppling.

Redan 2020 hoppas EU att man ska kunna erbjuda gratis Wifi i Europas större städer. Detta genom att bygga hela 6 000 hotspots i parker, torg, bibliotek och andra publika byggnader. Förslaget som nu lagts fram av EU-kommissionen heter Wifi4EU och ska innebära en investering på 120 miljoner euro, motsvarande runt 1,1 miljarder svenska kronor. När wifi-stationerna är byggda kommer det bli upp till lokala myndigheter att stå för underhåll och bandbredd till näten. Målet är att förse Wifi till områden där detta tidigare saknats och EU vill inte att det ska konkurrera med andra liknande tillgängliga nät, privata eller publika sådana. EU-kommissionen uppskattar att satsningen med Wifi4eu skulle generera mellan 40 till 50 miljoner wifi-anslutningar per dag och att minst 6 000 – 8 000 lokalsamhällen ska dra nytta av projektet år 2020.

wifi4euFörutom gratis Wifi har EU även planer på att leverera 5G-täckning i alla stadsmiljöer samt vid större vägar och järnvägar fram till år 2025. Redan 2020 ska det finnas någon form av kommersiell 5G-tjänst i minst en stad i alla EU-länder.

EU vill även att alla europeiska hushåll ska få tillgång till snabbt bredband med en hastighet på minst 100 megabit per sekund men med möjlighet att uppgraderas till gigabit. Detta ska gälla alla hushåll, på landsbygd och i städer, år 2025.

Sist men inte minst siktar man på att alla viktiga socialekonomiskt drivande platser såsom skolor, universitet, forskningscentra, transportnav, alla leverantörer av offentliga tjänster såsom sjukhus och förvaltningar och företag som förlitar sig på digital teknik, bör ha tillgång till extremt höga – gigabit – anslutningar (så att användarna att ladda ner / ladda upp ett gigabit data per sekund).

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Ni bör nog ändra rubriken från ”städer” till ”huvudstäder”, blir mer rättvisande.
Men oavsett så måste det vara riktigt illa med Europas huvudstäde,r då deras mål är att förse Wifi till områden där detta tidigare saknats.
Det kan ju tolkas att dom flesta huvudstäder i Europa är fattiga och långt efter i teknik, för inte vill jag tro att människorna i huvudstäderna är dummare…
Om så så måste ju gräddan av dumhet ha samlats i Bryssel 😉