ASUS arbetar på en skräddarsydd modell av NVIDIA:s flaggskepp GeForce GTX 580 och man lovar att kortet blir något utöver det vanliga. ASUS GeForce GTX 580 DirectCU II använder sig av ett eget kretskort som bland annat ger den kraftfulla GF110 GPU:n en ny kraftigare strömförsörjning och en minst sagt manlig kylare med dubbla 100mm fläktar.

ASUS GeForce GTX 580 DirectCU II ska göra världens snabbaste singel-GPU grafikkort ännu kraftfullare och ingridienserna börjar som sagt med ett egenutvecklat kretskort. Detta har varit tvunget för att få plats med den nya strömdelen som på kortet förser GPU med 8 st. separata faser, vilket kan jämföras med 6 faser på NVIDIA:s referenskort. Förutom flera faser ska varje fas vara kapabel att leverera mer ström än tidigare och ge betydligt högre maxkapacitet.

ENGTX580_2D

ASUS har även sett till att ge minnesdelen lite extra omsorg där man till skillnad från referenskortet inte drar strömmen från PCIe x16-porten utan direkt från de två 8-pins strömkontakter som man hittar i bakre ovankant av kortet. Vid extrem överklockning ser man inte sällan problem med att grafikkorten stressar moderkortet genom PCIe-platserna, något som ska minimeras med ASUS GeForce GTX 580 DirectCU II där bara en av kortets två strömfaser för minnet ska dra ström från PCIe platsen. 

DirectCU II-kylare med anor från ASUS ARES

För att kunna nyttja den kraftigare strömdelen på kortet och öka klockfrekvenserna utan problem med värmeutvecklingen har ASUS även utvecklat en specialdesignad kylare för sin DirectCU II-familj. En heltäckande design som varvar 5 st. kopparvärmerör med stora aluminiumflänsar samt två bastanta fläktar. Fläktarna ska med sina mått på 100x20mm vara utvecklade speciellt för DirectCU 2-kylaren som ska komma att användas på alla ASUS toppmodeller. En intressant referens är MSI:s Twin Frozr II kylare på deras Lightning-kort där fläktarna mäter 80x10mm. Tanken är att skapa ett kraftfullt men samtidigt tyst prestandakort, något ASUS egna interna tester sägs bekräfta. Grunddesignen till den nya kylaren sägs komma från ASUS arbete med deras dubbel-GPU-kort ARES.

ASUS kylartester utförda i 55 °C rumstemperatur under belastning av 3DMark03 Mother Nature.

Grafikkort  Temperatur Ljudnivå
ASUS GeForce GTX 580 DirectCU II 80 °C 31 dBA
NVIDIA GeForce GTX 580 referens 92 °C 42 dBA

Om det finns någon nackdel med denna bastanta kylare är det att de extra tjocka fläktarna och de stora flänsarna kräver hela tre expansionsplatser i chassit. Vilket låter som en ganska rimlig kompromiss om ASUS interna, och givetvis subjektiva, tester håller för vad de lovar.

ENGTX580_3Dback

ASUS GeForce GTX 580 DirectCU II specifikationer:

  • GF110 GPU
  • 8 fasers strömförsörjning för GPU
  • 2 fasers strömförsörjning för minnet (1 drar ström från 8-pins och en från PCIe-platsen)
  • Effektivare strömförsörjning med mer maxeffekt per fas
  • Högeffektiv nätkondensator från NEC bakom GPU
  • Dubbla 8-pins strömkontakter
  • DirectCU 2-kylare med 5 st. kopparvärmerör i direktkontakt med GPU
  • Dubbla 100x20mm fläktar för fokus på låg ljudnivå
  • Kräver 3 expansionsplatser
  • Dubbla DVI-utgångar, HDMI och DisplayPort

En av de stora frågor som kvarstår är vilka klockfrekvenser ASUS väljer att lansera sitt kort med. Man är ofta ganska konservativa med sina fabriksöverklockningar och låter istället användare pressa sin kort med hjälp av ASUS Voltage Tweak och liknande lösningar. Men givetvis hoppas vi på en ganska ordentlig ökning från referenskorten.

När ASUS planerar att lansera sitt GeForce GTX 580 DirectCU II och till vilket pris är ännu oklart.

ENGTX580_3D

ENGTX580_2Dback

ENGTX580_IO

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedtimmayhirschHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
timmay
Medlem
timmay

Fint kort, verkar väldigt vettigt att ta all strömtillförsel via pci-e kontakterna istället för via porten. Synd på specialdesignad PCB dock, jag vill ha en backplate till mitt Asus referens kort 🙂

Henrik Berntsson
Admin

tre slottar men riktigt sexigt 🙂

Fredrik
Medlem
Fredrik

Kortet är ju gräsligt rent utseendemässigt…

timmay
Medlem
timmay

Håller med dig fullständigt Anton, dock så kan man tycka att det finns en gräns för hur många platser ett kort skall ta… 3 är i absolut största laget. Därefter bör man kanske se sig om efter vattenkylning :), jag menar kanske inget man kör SLI med..