Mozilla kommer under morgondagen att släppa lös den skarpa versionen av sin nya webbläsare Firefox 4.0. Men redan idag går den engelska versionen av webbläsaren att hämta hem i sin slutgiltiga form. Hak i häl på Microsofts lansering av IE9 och Googles utrullning av Chrome 10 har Firefox 4.0 nu tagit scenen med bland annat GPU-accelerering och ett fräsch gränssnitt.

Firefox 4.0 bygger kring en nu javascriptmotor som med det häftiga namet Jägermonkey ska göra webbläsaren upp till sex gånger snabbare än föregångaren. Men prestandaförbättringarna är inte det första som fångar vår uppmärksamhet. Mozilla har sytt om gränssnittet ganska radikalt där det stora målet varit att minimera ytan som onödiga element ockuperar. Menysystemet är bortplockat och numera hittas alla inställningar och funktioner genom Firefox-knappen upp i vänster hörn.

Firefox 4.0 har även nya sätt att hantera flikar på, både genom att man kan skapa permanenta flikar genom ”pin as app tab” för sina favoritsidor [En av mina favoritfunktioner, Reds. anm], men även att man kan gruppera sina flikar med funktionen panorama.

firefox4

Som sig bör kommer Firefox med stöd för de senaste webbstandarderna där vi bland annat kan räkna in HTML5, WebGL samt en egen teknik för synkronisering av bokmärken och inställningar mellan datorer, smartphones och andra Firefox-utrustade produkter.

Webbläsaren har precis som Internet Explorer 9 fullt stöd för GPU-accelerering av video, text och bilder något som i våra korta tester verkar fungera snäppet bättre än i Microsofts tappning, även om dett troligtvis skiljer mellan olika system och webbsidor.

En intressant genomgång av några av webbläsarens nya funktioner går att hitta i videoklippet nedan. Medan vi väntar på att Mozilla ska uppdatera sin hemsida, vilket väntas ske under morgondagen, kan man hitta den engelska versionen av webbläsaren i nedladdningslänknarna vi bifogat.

Firefox 4.0 skarp version (engelsk)

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
crotalectrlAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Ett måste för att inte FF ska förlora allt till Chrome

Medlem
WIRN

Håller med. Men däremot ställer jag mig tveksam till att ha ett sök- och en adressfält.
(Jag saknar firebug mycket också, men det kommer förhoppningsvis snart till 4-an)

Medlem
WIRN

Redan nu har en ny version av Firebug kommit ut 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

Väntar några dagar extra, har ingen panik. Vill att alla addons jag kör kommer till 4an, Tänkte börja om helt nu.
Min nuvarande FF är typ uppgraderad massa ggr och ligger säkert skit kvar sedan 3.0 tiden eller nått-

Så skall också passa på att gå igenom alla bokmärken. Har på tok för många sparade.

Robert Kihlberg
Medlem

Är helnöjd med FF4, men BankID / Nexus Personal Pluginet bråkar för mig vilket är lite osis.