Small preview image

Google överraskade många när man tidigare i veckan lanserade sin första betaversion av sin webbläsare Chrome. Anledningen till att många blev överraskade var hur väl webbläsaren faktiskt fungerade och hur snabb den var i ett så tidigt skede. En av de mest omtalade funktionerna i Chrome är dess JavaScript motor som utvecklats av ett team i Danmark. Chromes V8-motor, som den kallas, visade sig vara snabbare än bland annat SpiderMonkey som används i Firefox 3. Men Mozilla har inte legat på latsidan efter lanseringen av FF3 utan jobbar för närvarande hårt på FF3.1 och här ingår deras nya JavaScript-motor TraceMonkey.



När Mozilla publicerade sin senast build av Firefox 3.1 alpha för några dagar sedan var det bland annat med en bugglösning för JavaScript-prestandatestet SunSpider. Man passade då på att testa sin nya JavaScript-motor i SunSpider samt jämförde resultaten med de från Google Chrome. Det visade sig av TraceMonkey var mellan 19% och 28% snabbare än Chromes V8-motor.



Bryter man upp testerna i SunSpider ser man att TraceMonkey och V8 har sin styrkor och svagheter. Även om detta bara är ett test som långt ifrån säger allt om de båda JavaScripts motorerna visar det att Mozilla knappast kommer att ligga på latsidan, trots att deras största partner nu lanserat sin egen webbläsare.


Mozillas vd Brendan Eich som även utvecklar Firefoxs JavaScript-motor har även passat på att prisa Google Chrome i sitt blogginlägg;

V8 is great work, very well-engineered, with room to speed up too. (And Chrome looks good to great — the multi-process architecture is righteous, but you expected no less praise from an old Unix hacker like me.)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid