Adobe har idag fullföljt den plan man presenterade tidigare i somras där man inaktiverat nerladdningar av deras Flash Player på Googles Play Store för Android. Flash försvinner därmed från den mobila marknaden och Adobe går vidare med ett större fokus på HTML5 samt Flash för PC.

Adobe har inte plockat ner deras Flash Player helt från på Play Store men numera finns det endast för uppdateringar i enheter som redan har spelaren installerad. Android-enheter utan Flash Player kommer inte att hitta Adobes mjukvara på Play Store, vilket givetvis är början på slutet för det omdiskuterade Flash-formatet på den mobila marknaden.

Adobe som satsat stort på Flash-formatet har från början haft svårt att slå sig in på den mobila marknaden där bland annat Apple vägrat att ge sitt stöd för Flash. Apple och inte minst den numera bortgångne Steve Jobs var minst sagt kyligt inställda till Flash på grund av dess höga resurskrav. En åsikt som även delades av Microsoft som också valde att hoppa över Flash i deras nya mobila plattform Windows Phone 7. Google och Android har varit Adobes sista hopp, något man nu alltså överger för att istället vidareutveckla lösningar för mobila marknaden baserat på den öppna standarden HTML5. En naturlig utveckling med tanke på att Google inte stödjer Flash med sin senaste version av operativsystemet – Android 4.1 ”Jelly Bean”.

Adobe fortsätter sitt arbete med Flash för PC-plattformen men med ett större fokus på mobila produkter även inom detta segment, samt Microsofts mer begränsade stöd för Flash i Windows 8 frågar vi oss om inte Flash kommer att försvinna helt inom en överskådlig framtid.


Relaterade artiklar:

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Andreas GJacob Hugossondlq84Marquzzns Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Äntligen! 🙄

ns
Gäst
ns

Om Flash försvinner helt och hållet även från PC så kan man plocka bort plugin-stödet i webbläsarna. Det borde bli lättare att utveckla och underhålla webbläsarnas källkod när man inte behöver ha kod för att hantera insticksprogram. Inte minst när det gäller säkerhet.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Ska bli skönt när flash försvinner från PC också.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”ns”]Om Flash försvinner helt och hållet även från PC så kan man plocka bort plugin-stödet i webbläsarna. Det borde bli lättare att utveckla och underhålla webbläsarnas källkod när man inte behöver ha kod för att hantera insticksprogram. Inte minst när det gäller säkerhet.[/quote]

Nu finns det ju andra saker som kräver plugins, bankid (Nexus Personal) och java exempelvis.

Jacob Hugosson
Medlem

Problemen jag stötte på med Nexus 7 utan Flash var inte många, men ex. SVT Play fungerade ju inte. Ser dock det här som VÄLDIGT positivt. Utan Flash på varken iOS, WP och nu Android känns det som att Flash äntligen kommer fasas ut.

Andreas G
Medlem

Flash ska ersättas av HTML5 [u]OCH[/u] Air. Jag vet inte om Air är så himla mycket bättre alla gånger…