Intel X79 kommer att bli den styrkrets som ska hålla reda på de nya entusiastprocessorerna i Sandy Bridge-E familjen och det har hänt en hel del med kretsen sedan vi först hörde talas om den. De senaste uppgifterna berättare att Intel bantat bort en del funktionalitet, bland annat stödet för PCI Express 3.0. Men istället verkar det nu som att flera moderkort utrustas med hela 8 minnesplatser.

De första provexemplar av Intel X79-moderkort som visades upp fick oftast nöja sig med fyra minnesplatser – en för varje minneskontroller i processorn. Men efter att Intel bantat både SATA-portar och PCI Express-stöd har moderkortstillverkarna gjort sitt yttersta för att baka in ytterligare minnesplatser, inte helt enkelt då det enda vettiga är att fördubbla antalet.

Även om de flesta idag klarar sig med fyra minnesplatser är det troligtvis många LGA1366-användare som blir besvikna om man måste lämna två av sina sex minnesmoduler på skrivbordet när man uppgraderar till LGA2011. Men efter samtal med taiwanesiska moderkortstillverkare har vi fått bekräftat att de flesta satsar på flertalet Intel X79-moderkort med hela åtta minnesplatser.

Detta gör det möjligt att ganska enkelt bygga system med 32GB internminne, eller mer än så när 8GB moduler blir mer lättillgängliga. Samt bör också underlätta för de LGA1366-användare som vill migrera över med sina nuvarande sex minnesmoduler.

Både MSI och Gigabyte har redan visat upp Intel X79-moderkort med åtta minnesplatser, men enligt våra uppgifter är detta något som de flesta tillverkare kommer anamma, åtminstone på sina tyngre och mer påkostade modeller.

8dimmMSI X79A-GD65 (Bildkälla: Xbit Labs)

En sak är i alla fall säker, det blir trångt upptill på de flesta X79-moderkort då både LGA2011 sockeln och åtta DDR3-minnesplatser kräver sin beskärda del utrymme.

Relaterade artiklar:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonSebbeTempelAnton KarmehedBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

Härligt!, hoppas Asus extreme korten kommer med 8 platser också.

Jacob Hugosson
Medlem

Har väldigt svårt att se behovet för det här i konsumentprodukter, det är inte alla som ens fyller 4 platser, och 6 platser till s1366 kändes redan som ”too much”.

Jacob Hugosson
Medlem

Det har du iofs rätt i, men oavsett hur man vrider och vänder på det hela innebär åtta minnen status! 8)

Tempel
Medlem
Tempel

Blir dyra moderkort det där. 8 minnesplatser med all ledningsdragning är kostsamt. Men har man behov av 64 gig minne så… Men det är ju dom behoven man lär ha för att ha behov av 8 minnesplatser.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Finns alltid någon som behöver en penisförlängare, om inte annat moderkortstillverkaren…

Kommer ihåg när 512 MB RAM var STATUS.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Sebbe”]Finns alltid någon som behöver en penisförlängare, om inte annat moderkortstillverkaren…

Kommer ihåg när 512 MB RAM var STATUS.[/quote]
När mina kompisar köpte ny dator var det 512 MB som gällde, jag som däremot hade slitit ihop pengarna i sommarjobb (och fick lite därtill när ja fyllde år) gick till en butik som byggde ihop den åt mig. 1 GB RAM, fy fan vad avis folk vart! 😀