Tillhör du dem som sörjer att Nokia kastade bort ett riktigt guldkorn med sin Meego plattform? I så fall har vi goda nyheter. En samling före-detta Nokia-anställda har beslutat sig för att starta upp ett nytt företag, Jolla, för att blåsa liv i den döende Meego-plattformen.

Enligt deras LinkedIn-sida består företaget av flera nyckelpersoner från Nokias Meego N9-avdelning och deras ambition är att ge ut 2 stycken egna smartphones så tidigt som slutet av 2012. I ett pressmeddelande säger grundarna av Jolla att Meego är en så pass otrolig plattform att den förtjänar att leva vidare och bli den storslagna öppna plattformen som Nokia först hade planerat.

Jolla har tagit hjälp av Nokias program för att hjälpa anställda att starta nya företag och det blåste tidigt upp ett rykte om att Nokia till och med skulle ha gett vissa nyckelpatent knutna till Meego till Jolla. Detta visade sig vara lite för bra för att vara sant och Nokia gick snabbt ut med att de på inga sätt har överfört några patent till andra företag, men utesluter inte att licensieringar kan förekomma.

Meego var från början tänkt att vara Nokias framtida smartphone-plattform tillsammans med Intel. Detta ändrades när Stephen Elop tog över Nokia och allt krut satsades istället på Windows Phone. Nokia N9 och N900 gavs dock ut i slutet av 2011 på några få marknader och fick ett väldigt positivt mottagande men vid detta laget hade Nokia mer eller mindre redan dödförklarat plattformen.

jollaKonceptdesign för en Jolla-baserad smartphone.

Frågan är nu om, och hur väl, Jolla kan lyckas i en redan extremt pressad marknad. En marknad där jätten Microsoft redan haft (har) stora problem att etablera sig för att inte tala om hur det gick för Palm (och senare HP). RIM behöver vi kanske inte ens nämna.

Jolla kommer att utveckla sitt eget användargränssnitt (UI) då det som användes för Nokia N9 och Nokia 900 är proprietär för Nokia och mycket av Jollas framtid hänger alldeles säkert på hur mycket stöd den kommer få från engagerade entusiaster runt om i världen.

Vad tror ni, har Jolla och Meego en chans att slå sig in på marknaden? Lite mer konkurrens skadar sällan konsumenterna så vi väntar med spänning på att se hur detta kommer utveckla sig.

Källa: Forbes, TechCrunch


Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Roger LundkvistmurakUT_lolEmil Tapio Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Tror det kommer bli väldigt tungt för dem när de inte får behålla UI osv. Hade nog kunnat bli en höjdare om man bara hade fått fortsätta där Nokia slutade, men kan tänka mig att Nokia inte vill riskera något sådant. Men som sagt det är en väldigt tuff marknad Android växer väldigt stadigt hela tiden och iOS har sitt grepp om marknaden. Visst kan man säkert hitta sin nisch men frågan är ju om det räcker för att tjäna några pengar.

Medlem
Calle2003

Personligen är jag inte så förtjust i Stephen Elops vägval så jag önskar dem lycka till!

Emil Tapio
Gäst
Emil Tapio

Trevliga nyheter. jag tyckte Meego verkade lovande, och sörjde väldigt när Nokia meddelade att de övergett platformen. Om dessa smartphones dessutom får ett stänk Nokiakvalité kan jag mycket väl tänka mej ett inköp!

UT_lol
Medlem
UT_lol

Släpper de källkoden (till GUI:n också) fri under GPL så går jag över vid nästa köp.

Murak
Medlem
Murak

Tangentbord, hyggligt hög spec och ett någolunda öppet OS hade varit riktigt kul. Jag vill minnas att dom vill nicha sig men har inte sagt åt vilket håll. Jag hoppas det blir lite blandning mellan laptop och smartphone, en marknad där det i princip inte finns några aktörer idag.

Jag hoppas verkligen att Jolla lyckas. Btw N900 släpptes långt tidigare och kör Maemo5, N950 kör meego men såldes aldrig utan skickades ut till (lyckliga) utvecklare.

Roger Lundkvist
Gäst
Roger Lundkvist

Ett OS där dörren iaf står på glänt gör mig till en väntande kund. Meego har potential att bli något utöver de vanliga smartphones som redan finns… Ser fram emot första lanseringen