Ultrabooks blev inte riktigt den braksuccé många räknat med under 2012, speciellt för Intel. Försäljningen kanske inte är så hög som Intel hoppats på men antalet går likväl uppåt. Nu väntas ultrabooks och liknande datorer tillsammans stå för runt 20 procent av marknaden nästa år.

Intel ultrabook går i korta drag ut på att datortillverkarna fått vissa riktlinjer att gå efter vid utvecklingen av bärbara datorer. Bland kraven får en dator inte överstiga ett visst mått, måste ha en SSD eller en SSD-cache och någon form av snabbstartsfunktion från viloläge. I samband med Windows 8 finns även rekommendationen från Intel att inkludera diverse sensorer och pekskärmar, för att göra ultrabooks mer till något mellanting till en bärbar dator och surfplatta.

Intel hade satt ett ambitiöst mål att ultrabooks skulle nå 40 procent av den bärbara marknaden under 2012, men det ser ut att lägga sig en bra bit under 10 procent. Det här beror främst på att många konsumenter valt att lägga pengar på annat håll än en ny dator i kombination att det tagit tid för ultrabooks att komma ned i en prisnivå som passar gemene man.

Nästa år väntas försäljningen av ultrabooks och liknande datorer att dubbleras enligt taiwanesiska tillverkare. Detta då flera tillverkare lägger större fokus på denna typen av enheter och fortsätter att pressa priserna. Vi skulle gissa på att även inkludering av pekskärmar kan bli en funktion som ökar försäljningen under nästa år. Ultrabooks beräknas ha 10 procent av den bärbara marknaden under 2013 och så kallat ultrabook-liknande datorer ska stå för övriga 10 procent.


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid