För den som väntat på ett större utbud spel till Linux kommer nog dagens nyhet som en glad överraskning. I samband med lanseringen av Humble Indie Bundle 7 släpptes det allra första spelet till Linux som använder sig av spelmotorn Unreal Engine 3.

Humble Bundle är en sida där du själv väljer hur mycket du vill betala för en samling spel. Man har även möjligheten att fördela pengarna hur man vill mellan spelutvecklaren, välgörande ändamål och att ge Humble dricks. I den senaste Humble Indie Bundle 7 finns precis som namnet antyder ett gäng spel från indie-utvecklare däribland: Snapshot, The Binding of Isaac, Closure, Indie Game: The Movie, Shank 2. Betalar man mer än genomsnittet (i skrivande stund minst 6,38 dollar) får man även Legend of Grimrock samt Dungeon Defenders.

Samtliga spel är kompatibla med plattformarna Windows, Mac OS X och Linux och är fria från DRM (Digital Rights Management). Det som är intressant i sammanhanget är att Dungeon Defenders som ingår i den så kallade Tower Defense genren med inslag av aktion rollspel. Spelet använder sig av Unreal Engine 3 och det är första gången någonsin ett spel med den spelmotorn portats över till Linux.

Ryan Gordon har bekräftat via Twitter att han är mannen som är ansvarig för portningen av spelet till Linux. För att få över spelet till Linux använde han sig av SDL 2.0 (Simple Directmedia Layer 2.0) som är ett fritt, plattformsoberoende multimediabibliotek skrivet i C.

Pusselbitarna börjar falla på plats för Linux att bli en spelplattform att räkna med. Förutom det första spelet med Unreal Engine 3 är det ingen hemlighet att Valve just nu beta-testar deras distributionstjänst Steam för Linux. Närmare bestämt distributionen Ubuntu, version 12.04. Det kommer bli intressant att följa Linux som spelplattform när Steam väl släpps i skarp version och inte minst om vi kommer få se fler spel baserat på Unreal Engine 3 i framtiden?

Källa: Phoronix


Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
PsynoKhi0Swedish Berserkn0paxViking1962xemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

bra jobbat Linux.
sätter press på Microsoft.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Yes!

Här ska handlas spel till Linux. 😆

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Nu börjar spelen droppa in till Linux, skitkul. De spelen som kommer att finnas till Linux om det är bra spel, och finns både till Linux och Windows så får det bli Linux versionen. Frågan om det kommer att finnas i DVD form eller om det enbart DLC versioner? Kanske det är multiformat på skivan som på Unreal2004 hade?

n0pax
Medlem
n0pax

Äntligen !!

Gangman style

http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0

Svensken
Medlem
Svensken

Riktigt skoj! 🙂 Hoppas på fler spel längre fram! 🙂

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Ryan Gordon skulle porta UT3 till Mac och Linux men Epic satte stopp på det i sista minuten, kul att se koden göra nytta till slut.