Small preview image

En bit har två värden; 1 eller 0. Det var i alla fall tills forskare vid University of Delaware och Cambridge NanoTech bestämde sig för att undersöka om det gick att mäta och kontrollera elektronspin hos elektronerna i kisel, vilket de också lyckats med. Spintronics är ett av de hetaste forskningsområdena just nu och det är inte första gången som detta har nyttjats för att försöka komma runt dagens begränsningar med datorer. Genom att kontrollera elektroners spinn skulle man kunna få elektronerna att bära ännu mer information än de redan gör, man får helt enkelt två till variabler att arbeta med, + och -.


Forskarna konstruerade kiselkretsar i en vakuumkammare som de sedan utsatte för ett magnetfält där elektronernas spinn vrider sig. Tidigare tekniker har inte kunnat detektera kiselelektronernas spinn, men genom att kombinera och utveckla nya metoder har man nu lyckats ta steget. I det längre loppet skulle det innebära att man får två nya variabler med varje elektron att nyttja.


Artikeln finns publicerad i Nature 447, 295-298 (maj 17 2007); Electronic measurement and control of spin transport in silicon och online här.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid