Nya TV-apparater med 8K-upplösning kommer till slut ta sig från demo på mässgolvet till skarpa exemplar på butikshyllorna.

Nordichardware är på plats på Pre-IFA i Hong Kong, där en av punkterna som lyfts under evenemangets presentationer är 8K i TV-apparater för konsumenter. Vi har tidigare fått kika på ett antal modeller i mässmiljö, men då har det rört sig om just prototyper som inte har varit redo för att faktiskt säljas i butik.

Två miljoner skeppade 8K-apparater år 2020

Nästa år utlovas de första försäljningsklara apparaterna med 8K-upplösning lämna fabrikerna, och för att få ut som mest av den galet höga upplösningen på 7 680 x 4 320 pixlar rekommenderas en diagonal skärmstorlek på över 80 tum.

Inledelsevis är det i Kina som de flesta superhögupplösta apparaterna kommer tillverkas och säljas, och Kina uppges snart vara förbi både Taiwan och Sydkorea med LCD-tillverkning. Apparater med så hög upplösning förväntas inte säljas i mer än en handfull exemplar i början, men tillverkare räknar med 1,4 miljoner skeppade apparater under 2019 och 2 miljoner under 2020.

Samtidigt kvarstår frågetecknet om material som faktiskt kan dra nytta av den höga upplösningen. Idag finns det trots allt ont om material som ens drar nytta av dagens 4K-paneler. Det finns tidiga 8K-produktioner – till exempel kommer delar av OS i Rio spelas in i 8K-upplösning – men vi kan nog inte räkna med att så höga upplösningar blir vardagsmat på flera år framöver.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

8
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
5 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Christian HagbergDesplowMorkulMagnusDaniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Ok, men ser inte riktigt poängen, det finns ju knappt 4k-material än. Varför inbillar man sig att 8k är nödvändigt innan 4k har slagit igenom?

Missförstå mig rätt nu, jag är för högre upplösning. Men då ska materialet finnas också.

Morkul
Medlem
Morkul

Finns en del 4k redan idag att titta på, speciellt sport evenemang. Synd bara att an får tillförlita sig på utländska leverantörer över internet, de Svenska tycks inte ha vaknat ännu.

Ska blir riktigt kul att se 8k och hur det kommer att fungera, tror det kommer att belasta näten en hel del dock. En av fördelarna med 4k är ju att kan fälla in repriserna i full 1080 men fortfarande följa matchen på 2/3 av skärmen, med 8k skulle man kunna göra samma sak men reprisbilden fälls in med 4k 🙂

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Jo jag vet, men 99% av allt material är inte i 4k. Så det känns ju lönlöst just nu.

Morkul
Medlem
Morkul

Som sagt var, 99% av materialet i Sverige!

Magnus
Medlem
Magnus

Ja, jag streamar sport via eurosportplayer där den högsta kvalitén är 720p *suck*

Morkul
Medlem
Morkul

Tricket för att komma åt 4k media som svensk är att först hitta en provider för en bra proxy tjänst med servrar i åt åtminstone England men även i andra länder som du är intresserad av program ifrån. Själv i stort sätt endast England då jag följer Engelskt fotboll. Sedan är det bara att skaffa ett streaming abonnemang för 4K i det landet, för mig i England, koppla upp mig med Engleskt IP-nummer och sedan glatt följa fin fotboll. DE sänder även all UEFA fotboll, inklusive alla landskamper, EM/VM kvlar och liknande. Lite udda att man måste koppla upp sig… Läs hela »

Desplow
Medlem
Desplow

Jaja, bara 4K i mobilen blir vardagsmat innan dess blir jag nöjd.

Gäst

Tycker det är dags att vi överger matrisen med pixlar och förlitar oss på något annat. Pixlar känns förlegat idag!