Framework fortsätter sitt arbete med modulära bärbara datorer. Den senaste produkten är Framework Laptop 16 som ska låta användare expandera sin dator med bättre grafikkretsar än vad som kommer i datorn från fabrik.

Framework har nu avtäckt sin nästa bärbara dator som fokuserar på reparerbarhet och möjligheten att uppgradera de interna datorerna. Den nya datorn bygger kring tre specifika aspekter som kan uppgraderas. Dels har vi Frameworks system med expansionskort vi sett i tidigare produkter. Vi ser också att användare kan byta ut tangentbordet och uppgradera datorn med en ny plats för expansionsmoduler.

Tangentbordet består av olika moduler som kan bytas ut. Framework har nämnt moduler i storlekarna Small, Medium och Large. Bland dessa har Framework gett bland annat extraskärmar, nya numpads eller helt nya uppsättningar tangentbord som exempel.

Annons

Input-modulerna hos Framework Laptop 16 drivs av en Raspberry Pi RP2040 och mikrokontrollens mjukvara har företaget gjort open source. Något som innebär att påhittiga skapare kan göra helt egna moduler och programmera deras funktioner efter behov. Det som sätter gränserna för vad för typ av modul som kan skapas är enligt Framework skaparens fantasi samt maxhöjden på 3,7 millimeter.

Det förmodligen mest intressanta hos Framework Laptop 16 är dess nya så kallade Expansion Bay-system. Kort och gott kan detta beskrivas som en PCI Express x8-anslutning där olika typer av moduler kan anslutas. Till exempel expansionskort som erbjuder två platser för M.2 SSD-enheter, kort för att fånga video eller till och med nya grafikkretsar.

Framework har inte bekräftat någon prislapp för Laptop 16. De första datorerna förväntas börja skeppas någon gång under 2023 års andra halva. Exakt vad för moduler och olika komponenter som kommer finnas tillgängliga från Framework vid lanseringen återstår att se.

Annons

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid