AMD väntas presentera Radeon R9 400-serien för pressen den 26:e maj men partnertillverkare frustreras kring tidsplanen och bristen på produktinformation.

Nvidia har slängt handsken i årets stora GPU-batalj och även om det fortfarande finns frågetecken kring Geforce GTX 1000-serien är de två prestandakorten GTX 1080 samt GTX 1070 mäkta imponerande på pappret.

Läs mer: Krönika: Nvidia spelar match utan varken motståndare eller domare

AMD kommer i sommar lansera sin egna Polaris-arkitektur som med ytterligare något effektivare tillverkningsteknik – 14nm mot Nvidias 16nm – ryktas erbjuda imponerande prestanda per krona.

AMD imponerar i prestanda per krona

Enligt källor till NordicHardware ska AMD nämligen presenterat siffror och intern data för vissa partners och distributörer som visar på extremt kompetenta grafikkretsar. Enligt uppgifterna ska AMD imponerat mer än Nvidia när det kommer till prestanda per krona i mellanklass och lägre prestandasegmentet.AMD Polaris Architecture (7)

Samtidigt säger andra källor hos AMD:s partnertillverkare att man just nu är frustrerade. AMD sägs vara återhållsam med konkret information även till sina närmaste partners och det man än så länge fått höra är att det ska levereras ett mellanklasskort som presterar likt ett Radeon R9 390 eller R9 390X. Med rätt prislapp, vilket AMD sägs träffa, kan detta ge en mäktiga framsteg inom prestanda per krona – något AMD officiellt påpekat är ett av huvudmålen med Polaris-arkitekturen.

– Vi tittar på hela spektrat av spelare, hur många miljoner de är, vad de köper och prestanda per dollar aspekten. Hur gör vi det optimalt för dem från prestanda per dollar aspekten, berättade AMD:s grafikchef Raja Koduri för PCPer i mars.

I kölvattnet av Nvidias lansering av GTX 1080 och GTX 1070 börjar frustrationen dock växa hos det röda lägrets partners. AMD sägs inte förmedlat någon information alls om en ersättare till Radeon R9 Fury-serien eller för den delen delgett planer på hur man ska kontra Nvidias nya prestandakort.

Inte första gången AMD sätter munkavel

Än mer frustrerande sägs vara det faktum att AMD inte verkar redo att visa upp några nya grafikkort publikt under Computex i början av juni. Medan företaget håller ett stängt pressevent på Macao den 26:e maj kommer information som förmedlas där vara under embargo och inte få publiceras förrän senare under juni månad. AMD:s partners som hoppats få visa upp nya grafikkortsmodeller på Computex-mässan står än så länge med munkavel.

Vilket låter likt den cirkus som uppstod på Computex 2015 när AMD höll inne på den officiella lanseringen av Radeon R9 300-serien men där partnertillverkare smygvisade kretsar och kort bakom låsta dörrar.

I skrivande stund är även AMD:s partnertillverkare svältfödda på information och det enda prestandakort som hittills nämnts baseras på Vega-arkitekturen med ett lanseringsdatum i början av nästa år. Vilket skulle betyda att Nvidia har fritt spelrum i övre prestandasegmentet resten av året. Förutsatt att Radeon R9 400-serien och Polaris 10-kretsen fokuserar på prestanda i R9 390-klassen. Något som knappast låter troligt och som även AMD:s partners har svårt att tänka sig.AMD Produktplan Polaris, Vega och Navi

Hoppas att AMD bluffar

Det finns istället förhoppningar om att AMD helt sonika bluffar och mörkar sina planer in i det sista och att man likväl har större produktlanseringar planerade. Det mesta tyder dock på att Nvidia åtminstone kommer få ett par farliga veckor i sommar utan direkt konkurrens. Något som också skulle kunna förklara det gröna lagets prissättning där lanseringsmodellerna ”Founders Edition” kostar betydligt mer än de kommande partnertillverkarnas kort.

Uppdatering: 2016-05-11
Tweaktown har efter våra rapporter kontaktat egna källor hos grafikkortstillverkare och möts av samma uppgifter. AMD har i skrivande stund inga planer på att låta partners visa upp färdiga Polaris-grafikkort under Computex den 2-6:e Juni.

Polaris vs. Pascal
Tror du att AMD kommer kunna kontra Nvidias prestandamodeller i sommar?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid