3D, att se film i 3D eller att spela spel i 3D. 3D var någonting som man testat på av och på sedan 50-talet men aldrig riktigt tagit fart. 3D kommer med flera nackdelar, vissa får känslor av yrsel, illamående och rent generellt obehag, medan andra helt enkelt inte kan se material i 3D. Ett av bekymren är också att det inte finns en standard för 3D-glasögon någonting fyra företag vill råda bot på.

Trots alla de nackdelar som kommer med 3D satsar större delen av IT-industrin att få fram allt från film till spel och tillhörande hårdvara. En av de största nackdelarna är att det saknas helt en standard för de glasögon som ska användas, någonting som gör att man behöver olika glasögon till olika skärmar från olika företag.

xpand_3d

En grupp på fyra, Panasonic, Samsung, Sony och X6D Limited (XPAND3D) har i ett samarbete man kallar ”Full HD 3D Glasses Initiative” tänkt råda bot på detta. Tanken är att ta fram en standard som alla ska anpassa sig efter för att främja 3D-industrin för sig själva och konsumenterna.

Den nya standarden ska fungera med både Blutooth och IR, och tydligen ska de fyra anpassa standarden efter deras redan existerande 3D-tekniker de själva använder, någonting som ger hopp för bakåtkompatibilitet för en bred mängd produkter. Med tanke på att vi har stora namn som Samsung, Sony och Panasonic i ett samarbete finns det stort hopp för att få fram en standard som andra vill anpassa sig efter. Arbetet ska påbörja redan nästa månad och man hoppas ha en färdig produkt, och standard under nästa år.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andreas Gflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

3D är helt ok som film.
problemet är fokus, att veta vart man ska titta då ens tittande är styrt av 2D sedan barnsben.
var helt slut efter att ha sett avatar i 3D med huvudvärk.

spelmässigt tror jag det blir tufft innan oled skärmar kan köra 3D

Andreas G
Medlem

Vi behöver inte bättre glassögon, vi behöver tekniker som gör att vi slipper glasögon.

Som filmnörd tycker jag glasögonen förstör stora delar av upplevelsen. Det är ju helt omöjligt att mysa med dem på, och då har jag ändå haft vanliga glasögon stora delar av livet.