Nokia tillkännagav under onsdagen sina två första Lumia-telefoner med nya operativsystemet Windows Phone 8 och förutom kraftfullare processorkretsar och högupplösta skärmar kom Lumia 920 och Lumia 820 med stöd för LTE och 4G. Vilket också omfattar de svenska frekvensbanden.

Mobilt bredband arbetar över olika frekvensband och inte minst med den nya 4G-standarden har detta lett til huvudbry för konsumenter. I Sverige använder vi inte samma frekvensband som i USA och produkter utvecklade primärt för den amerikanska marknaden har därför inte alltid stöd för de band som används i Sverige och andra länder. Där nya Ipad är det troligtvis bästa exemplet, en surfplatta som trots stöd för ”4G” får nöja sig med Turbo 3G i Sverige. Detta då Ipad använder sig av frekvensbanden 700 megahertz och 2 100 megahertz, medan våra svenska operatörer förlitar sig på banden 800 megahertz, 900 megahertz och 2 600 megahertz.

Lumia9202

I Finland använder man sig av banden på 1 800 megahertz och 2 600 megahertz, vilket med största sannolikhet tagits med i beräkningarna hos Nokia under utvecklandet av nya Lumia-serien.Vi vet inte exakt vilken modell av Snapdragon S4 Nokia valt att trycka in i sina nya lurar eller huruvida man använder sig av ett integrerat modem eller separat modemkrets. Det vi däremot kan bekräfta genom Nokias detaljerade specifikationer är att både Lumia 920 och Lumia 820 stödjer alla relevanta frekvensband för LTE/4G i Sverige. Besked som tas emot med öppna armar av bland annat Telia;

”Från vårt perspektiv tycker vi det är viktigt att fler tillverkare släpper smartphones med 4G-stöd. På Telia erbjuder vi sedan tidigare mobiler från Samsung och LG med 4G-stöd,” säger en Nicholas Rundbom, pressansvarig för mobilitetstjänster på Telia.

Med Qualcomms nya 28 nanometerteknik är den nya generationens LTE-modem, särskilt dem integrerade i företagets systemprocessorer, betydligt strömsnålare än de vi tidigare sett på marknaden och förhoppningsvis betyder detta att Nokias nya Lumia-lurar kan ge god 4G-prestanda utan allt för kraftig energiförbrukning. Exakt när vi kan svara på detta och när Lumia 920 samt Lumia 820 finns i butiker är tyvärr inget varken Nokia eller Telia kan svara på i dagsläget – men vi hoppas att det blir inom en snar framtid.


Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
skiroySegen01Anton KarmehedNiQ3 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Mycket trevlig med 4g som fungerar här.
Är dock skeptisk då jag har sett/läst hur mycket nuvarande 4g tekniken suger ström.

Segen01
Gäst
Segen01

Jag hoppas på Nokias comeback med dessa 2 telefoner.

Vill dessutom ersätta min N85.

skiroy
Medlem
skiroy

Jag hoppas ännu mer på en rejäl uppföljare av N9, klockren mobil som egentligen borde ha följts upp av Nokia.
(min och andras förhoppning om en uppföljare av N9 är ju dödfödd men hoppas måste man) 🙂