Finska Futuremark släpper nu som utlovat den senaste versionen av testsviten 3dmark. Utan något ytterligare suffix heter testet nu bara 3dmark och även om det idag är Windows-versionen som lanserar finns det stöd för massor av plattformar och inom kort även Windows RT, Android och Ios.

Futuremark har lovat att 3dmark framöver kommer att kunna köras på alla prestandaplattformar värda namnet och idag börjar man utrullningen genom att släppa 3dmark för Windows 7 och Windows 8. Den nya testsviten har i vanlig ordning ett stort fokus på grafikprestanda men till skillnad mot tidigare har Futuremark utvecklat testets olika deltester för att passa en stor bredd av komponenter. Allt från kraftfulla diskreta PC-grafikkort till integrerade systemprocessorer i surfplattor och mobiltelefoner.

3dmark för Windows som lanseras idag kommer i tre versioner;

3DMark Basic Edition – Gratis nerladdning
3DMark Advanced Edition – Kostar motsvarande 180 kronor
3DMark Professional Edition – Kostar motsvarande 7 200 kronor

De två förstnämna är tänkta för vanliga konsumenter och användare medan den professionella versionen är för ämnad för företag. Värt att nämna är att komponenttillverkarna MSI och Galaxy skeppar en kopia av 3dmark med vissa av sina produkter. Samt att Steam har 25 procents rabatt på Advanced-versionen.

 

Futuremark skrotar också systemet med en ensam testpoäng, istället är det de tre deltesternas poäng man fokuserar på.

Ice Storm – För mobila plattformar

icestorm

Ice Storm är det test som primärt är tänkt att användas över olika plattformar för att jämföra exempelvis Android-telefoner med Iphone eller för den delen surfplattor på olika plattformar. Testet inkluderar två separata tester där det ena fokuserar på GPU-kraft och det andra på CPU-baserade fysikeffekter.

Testet använder sig av en DirectX 11-motor som begränsats till effekter från Direct3D 9. Detta för att skapa kompabilitet över olika plattformar. På Android och Ios använder testet istället OpenGL ES 2.0. Inställningar som upplösning och inenhåll är däremot identiskt och ska därför göra det möjligt att jämföra olika plattformar som Windows, Windows RT, Android och Ios

Cloud Gate – För bärbara datorer

cloudgae

Cloud Gate fokuserar endast på Windows-plattformen och specifikt på mindre kraftfulla stationära och bärbara datorer. Grafikmotorn stödjer DirectX 11 men begränsar effekterna till DirectX 10 för att även stödja äldre plattformar. Totalt tre deltest ingår, två för GPU-prestanda och ett tredje fysiktest.

Fire Strike – För kraftfulla PC:s

firestrike

Fire Strike är det tyngsta testet i nya 3dmark och används för att pressa även de kraftfullaste datorerna till sina bristningsgränser. Testet använder sig av DirectX 11-effekter och stödjer flertrådningsteknik. Totalt fyra deltester ingår i Fire Strike, två för GPU-belastning, ett för CPU-baserade fysikeffekter och ett fjärde för att stressa både CPU och GPU samtidigt. Testet ska även komma med en extrem-inställning optimerad för datorer med flera grafikkretsar.

Fire Strike kommer endast att finnas tillgängligt i Windows-versionen av nya 3dmark, till skillnad mot de två övriga testerna som finns för alla plattformar.

3dmark2

Nya 3dmark för Windows finns att ladda hem från Futuremarks hemsida och väger in på 993 megabyte. Versioner för Windows RT, Android och Ios ska göras tillgängliga under första kvartalet 2013.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Viking1962-Tjalve-johnjensendj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
dj christian
Gäst
dj christian

En buggig benchmark som kraschar min dator är allt jag kan säga.

AMD Radeon HD6850 med Win 7 64-bit.

Stormense
Medlem
Stormense

Köpte på Steam och en varning till er som kör Nvidia-kort med senaste beta drivisarna:
Graphics driver is not approved

Mina resultat :sigh:
1489 with NVIDIA GeForce GTX 590(2x) and Intel Core i7-3770K Processor

Graphics Score
1607

Physics Score
9088

Combined Score
531

Medlem
Json_81

[quote name=”johnjensen”]Köpte på Steam och en varning till er som kör Nvidia-kort med senaste beta drivisarna:
Graphics driver is not approved

Mina resultat :sigh:
1489 with NVIDIA GeForce GTX 590(2x) and Intel Core i7-3770K Processor

Graphics Score
1607

Physics Score
9088

Combined Score
531[/quote]

Nåt måste vara fel, jag fick ~3600 med ett gf 570.
Vilket stämmer väl in med resultaten i tråden på sweclockers.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det krashade för mig också. men jagt ror det var för att jag hade Teamviwer igång sammtidigt.
Ska se om jag kan köra en runda senare i veckan. Vi kanske kan göra en tråd om det o forumet där vi kan diskutera lite scores?

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Är det en engångstest som vanligt innan man måste köpa?

[b][Edit][/b]
Testade och fick också ett felmeddelande (troligen det sista testet som orsakar)

[imgcomment image[/img]