Samsung har redan bekräftat att företaget kommer att lansera den smarta klockan Galaxy Gear under IFA-mässan i Berlin nästa vecka. En prototyp av den Android-baserade smartklockan har nu fångats på bilder och är kanske inte riktigt vad de flesta av oss hade tänkt oss, eller åtminstone hoppats på.

Samsung Galaxy Gear väntas alltså bli en av de första modellerna i den nya generationens smarta klockor. Samsung är inte på något sätt först ut på marknaden med en smart klocka men det är först i år som marknadssegmentet väntas ta fart på allvar. Den koreanska mobiljätten har varit förvånansvärt öppen med sitt arbete kring Gear och det är därför inte helt oväntat att vi nu ser läckta bilder av klockan redan ett par dagar innan Samsungs officiella pressevent i Berlin.

Galaxy Gear är alltså namnet på den nya klockan och enligt VentureBeat som säger sig fått klämma på en prototyp av klockan ska det vara en ganska maffig sak. Något som även antyds i de bilder man publicerar som sägs härstamma från en intern marknadsföringsfilm för Gear.

samsung-smartwatch-1

Klockan ska mäta runt 3 tum över diagonalen och det är något oklart om detta är själva skärmstorleken eller hela den fysiska klockan. Av skärmdumparna från filmen och VentureBeats rapporter att döma ser Gear ut att bli en rejäl mackapär som inte lite liknar en traditionell smartphone fäst runt handleden. 

Klockan har ett rejlt armband med integrerade högtalare och under den ganska väl tilltagna OLED-skärmen ska vi hitta bland annat en kamera på 4 megapixel, stöd för wifi, bluetooth och en integrerad pulsmätare. Förutom att paras med din mobiltelefon och surfplatta för att läsa e-post, sms och styra andra funktioner med bland annat Samsung S Voice kommer klockan alltså även kunna kopplas upp mot internet på egen hand.

samsung-smartwatch-3

Samsung ska enligt VentureBeat fokusera just mycket på hur Gear kan användas vid träning och för att hjälpa dig med din hälsa. Den integrerade pulsmätaren är faktiskt ett klart plus och även det faktum att klockan på många sätt borde kunna ersätta mobiltelefonen under dina träningspass. Den Android-baserade klockan sägs bland annat komma med exklusiva appar för att hålla reda på kost, kaloriförbränning och andra fitnessinspirerande funktioner.

samsung-smartwatch

I ärlighetens namn är vi däremot minst sagt skeptiska till klockans fysiska design och storlek. Utan att veta ifall detta är den slutgiltiga designen av Galaxy Gear eller för den delen hur klockan känns vid användning kan vi inte dra för stora växlar på dessa tidiga uppgifter. Med en till synes bufflig design och en batteritid på drygt 10 timmar verkar det som att kritikerna kan få rätt angående de första smarta klockorna som för otympliga och telefonliknande.

Relaterade nyheter

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Linus OlssonDravondBirksnsMASSSWEDE Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Först 😆

Kan bli en arm-telefon, är de utrustad med ARM-processor också?
Om de skalar av några kilo från den utan göra den till slav för någon fet smartphone skall jag lämna den simpla GSM utan kamera man är ägare till nu.
För att bara ringa räcker en GSM och morsans smartphone fungerade lättare till att skicka mejl med än att ringa.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Haha, få fan va ful den är! Skulle aldrig köpa den där!

Synd att nya prylar aldrig ser ut som såna konceptbilder som en del privatpersoner slänger ihop, Samsung m.fl. borde verkligen ta och anställa några nya designers.

ns
Gäst
ns

Den ser klumpig ut och vem vill ha en klocka som måste laddas 2 gånger per dygn?. Gissar på att den inte blir årets julklapp i alla fall!

Med dagens batteriteknologi så kan vi aldrig få en smart klocka som inte behöver laddas alltför ofta.

Medlem
WIRN

kan bara inte stämma…

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”ns”]Den ser klumpig ut och vem vill ha en klocka som måste laddas 2 gånger per dygn?. Gissar på att den inte blir årets julklapp i alla fall!

Med dagens batteriteknologi så kan vi aldrig få en smart klocka som inte behöver laddas alltför ofta.[/quote]
Om man lät hela armbandet vara ett batteri, borde man kunna få betydligt längre drifttider. Om det sedan är en bra idé att ha ett relativt oskyddat batteri runt handleden är en annan fråga.

mitrix
Medlem
mitrix

Hmm, antar att det här är en väg att gå, själv anser jag dock att vägen Pebble valt är bättre lämpad för användningsområdet. Att slimma ner klockan så mycket man kan och låta telefonen sköta merparten av all datahantering känns vettigt då man ändå alltid har med sig telefonen. Sökte lite och Pebble har ett batteri på 140mAh och klarar trots detta blygsamma batteri ca 7 dagars batteritid. Lägg all heavy lifting på telefonen och använd passande skärmteknik (typ e-ink), det sista vi behöver är ännu ett Ghz race på ännu en enhet med ännu mindre plats för batteri, 10h… Läs hela »

Magnus
Medlem
Magnus

Kan tänka mig att lägga telefonen när man går och lägger sig på en platta/sängbord och ladda den trålöst, då jag aldrig har på mig ett armbandsur under sömn i en säng.

ns
Gäst
ns

Man sover ju 8 timmar per dygn, vilket betyder att batteriet måste räcka minst 16 timmar per dygn. Sen är det också så att batteriet slits med laddningscyklerna och eftersom en klocka måste ha ett mycket litet batteri så blir laddningscyklerna många. Det måste vara smidigt och enkelt att byta batteriet när det inte längre kan laddas. Annars kastar man nog klockan ganska snart. Dessutom skall den tåla fukt, kyla och att doppas i vatten. Annars blir det inget köp för de flesta. En vanlig klocka tål det, men gör denna det och kommer Äpplets klocka att tåla det? Vi… Läs hela »

Birks
Medlem
Birks

Vikten är rätt avgörande för mig också.

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”MASSSWEDE”]Kan tänka mig att lägga telefonen när man går och lägger sig på en platta/sängbord och ladda den trålöst, då jag aldrig har på mig ett armbandsur under sömn i en säng.[/quote] En av orsakerna att jag tycker om trådlösladdning lägg prylen på laddaren när du lägger dig och vakna med en full laddad pryl…. Själv blev jag mäkta intresserad av http://www.kickstarter.com/projects/secretlabs/agent-the-worlds-smartest-watch vilket är en ”smart klocka” med trådlös laddning och fungerar med WP8… Den ser lite otymplig och tjock ut men även lite mer robust än tex. pebble.Nu får man bara hoppas att de klarar av att leverera… Läs hela »

Linus Olsson
Gäst
Linus Olsson

När ska ni testa Pebble Anton?