En gaminglaptop med Nvidias Geforce GTX 1080 är tillräckligt för att slå pokerproffs på fingrarna. Det visar forskare i en ny studie om AI och Deep Learning.

Ägare till pokersiter världen över darrar troligtvis av rädsla när flertal forskare nu i ett samarbete mellan flertal universitet tagit fram den första AI som besegrar pokerproffs i Texas No-Limit Hold’em. Medan man redan i januari 2017 visade upp en superdator som klarade av bedriften är det senaste experimentet betydligt mer imponerande.

Studien gjordes över 44 000 händer heads up i Texas No-Limit Poker mot renommerade proffs som t.ex. Phil Laak, Fintan Gavin och Sergey Rybachenko samtliga med vinster över 1,5 miljoner dollar vardera i enbart liveturneringar.

Frukten av samarbetet kan man dels tacka Nvidia och deras ganska färska storsatsning på Deep Learning och AI. Allt drivet av en ensam Geforce GTX 1080 GPU i en bärbar gamingdator.

Pokerproffs har alltid varit en utmaning för AI

Det har tidigare genom datorhistorien tagits fram flertal AI-system som besegrat stormästare i diverse spel. Vi är många som minns när IBMs Deep Blue på andra försöket 1997 slog dåvarande världsmästaren Gary Kasparov i schack. För lite över ett år sedan besegrades även världsmästaren i GO, Lee Sedol av Googles AI: AlphaGO.

Jämförelsevis med tidigare bedrifter har schack och GO alla pjäser synliga på brädet och mycket statisk information som är lättare att mata in variationer på i en dator, vilket hjälpt AI:n besegra tidigare mästare i respektive spel. I poker har dock nästan ingen AI varit speciell lyckosam. Mycket pga. den stora mängd information som är oviss i ett pokerparti. Pokerproffs är ofta begåvade med färdigheter att kunna avläsa allt ifrån bettingmönster, andningsfrekvens, handrörelser och nervositet hos sina motståndare samt styra spelet genom aggressivt spel vid rätt tillfälle. Samma sak har inte varit alldeles lätt att ta in och lära en AI.

Nvidias Pascal-arkitektur levererar imponerande AI-prestanda

Liksom succén med självstyrande bilar drivna på Nvidias senaste Pascal-arkitektur som med hjälp av Deep Learning gjort otroliga framsteg på kort tid, har nu Poker AI:n, DeepStack, lyckats besegra flertal pokerproffs.

Framgången får implikationer utanför pokervärlden då flertal svårlösta vetenskapliga problem har liknande problematik med oviss och ofullkomlig information, vilka nu kan komma att lösas framöver.

Styrkan hos den nya AI-lösningen är extra remarkabel då DeepStack körandes på en laptop med ett enda Nvidia GeForce 1080 uppmätts som dubbelt så snabb som en liknande AI som körs på Superdatorn ”Libratus”. Libratus använder sig dock av tusen CPU:er och kostar uppemot 100 Miljoner kronor.

Är du intresserad av mer information om poker AI:n DeepStack så ta en titt Computer Poker Research Groups hemsida: http://poker.cs.ualberta.ca/index.html

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

Rubrik

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid