Nvidia har i samband med årets Gamescom-mässa lanserat en drivrutin vid namn Geforce 436.02 som inte bara hävdas erbjuda imponerande prestandaförbättringar i en rad speltitlar utan även erbjuder flera nya tekniker för grafikkortstillverkarens användare.

Nvidias senaste drivrutin inkluderar de sedvanliga prestandaförbättringarna för aktuella speltitlar som ofta inkluderas i den senaste mjukvaran från grafikkortstillverkare. I samband med Gamescom 2019 har dock tillverkaren lanserat en ny drivrutin som inte bara fokuserar på att öka antalet bildrutor per sekund i en handfull populära speltitlar. Drivrutinen kommer även med en uppsättning nya funktioner.

För tillverkarens senaste RTX Super-serie hävdas det att drivrutinen Geforce Game Ready 436.02 ska kunna förse användare med upp till 23 procent ökad prestanda i Apex Legends. Detta tillsammans med upp till 17 procent bättre prestanda i Forza Horizon 4. Även Battlefield V, Strange Brigade och World War Z ser märkbara förbättringar med den senaste drivrutinen.

Annons

Nvidia bekämpar latens med ”Ultra-Low Latency Mode”

Nvidia erkänner i ett blogginlägg att det inte bara är antalet bildrutor per sekund som gör skillnad när det kommer till gaming. Hur responsivt systemet är kan även göra en stor skillnad för upplevelsen.

Med detta introducerar drivrutinen Geforce 436.02 vad Nvidia kallar ”Ultra-Low Latency Mode”. Tidigare har användare kunnat ställa in maxantalet bildrutor som renderas i förväg. Genom att sänka detta antal manuellt har latens kunnat motarbetas, det nya läget som introduceras med drivrutinen ska däremot ta hand om detta automatiskt. Enligt Nvidia ska den nya funktionen kunna sänka latens i rendering med upp till 33 procent.

Användare kommer att kunna välja tre olika lägen av denna funktion: av, på eller ”Ultra”. Är funktionen avstängd kommer spelets motor att automatiskt köa 1 till 3 bildrutor i förväg. Slås funktionen på reduceras antalet till 1 och vid ”Ultra” kommer grafikkortet instrueras att rendera bildrutan precis innan den ska visas. Detta är då det Nvidia menar ska motarbeta latens på bästa möjliga vis.

Annons

Äldre spel blir skarpare med Integer Scaling

Den nya drivrutinen introducerar även vad som kallas ”Integer Scaling”. Detta är en teknik för enskilda pixlar att skalas upp till flera gånger sin storlek. Detta kommer enligt Nvidia göra en stor skillnad i skärpan hos äldre speltitlar eller mer moderna spel som FTL, Terraria eller Hotline Miami som lätt förlorar bildkvalité när spelens upplösning skalas upp till bildskärmsupplösningar som inte nödvändigtvis fanns i åtanke när spelen först utvecklades.

Ovanstående bild visar spelet FTL i 4K-upplösning. Till vänster har spelet körts med traditionell uppskalning och till höger har Integer Scaling används för att förbättra skärpan. Hur pass denna teknik kommer att fungera och göra skillnad i andra pixel-art-spel och äldre speltitlar är dock inget Nvidia lämnar några bildbevis på.

Denna teknik kommer dock endast att finnas tillgänglig för användare vars grafikkort baseras kring Nvidias senaste grafikarkitektur Turing. Detta betyder att endast ägare av ett RTX-grafikkort eller ett grafikkort ur GTX 16-serien kommer att ha tillgång till Integer Scaling.

Annons

Vrid upp skärpan till 100

Sist men inte minst kommer den nya drivrutinen med funktionen ”Sharpen Freestyle”. Detta är ett slags bildfilter som jämfört med det existerande ”Detail”-filtret ska ge ännu bättre bildkvalité med en lägre inverkan på prestandan.

Freestyle låter användare själva ställa in hur mycket extra skärpa som ska appliceras på varje individuell speltitel. Genom att ta upp funktionens overlay-meny genom att trycka Alt + F3 under en spelsession kommer spelare själva kunna aktivera filtret och ställa in dess verkningsgrad efter eget tycke.

Freestyle kommer även med ökad kompatibilitet. Totalt ska över 600 speltitlar med gränssnitten DX9, DX11, DX12 och Vulkan kunna få extra skärpa med den nya funktionen.

Annons

Antalet G-Sync kompatibla bildskärmar ökar

Avslutningsvis utökar drivrutinen även antalet existerande bildskärmar som klassas som ”G-Sync kompatibla”. Totalt är det tre nya bildskärmsmodeller som läggs till i listan, dessa kommer i form av Asus VG27A, Acer CP3271 och Acer XB273K GP.

Den nya drivrutinen, version 436.02, går att ladda ned via Nvidias mjukvara Geforce Experience eller manuellt via företagets hemsida.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid