Geforce GTX 1080 kommer att börja säljas den 27 maj men redan nu börjar Nvidias Founder´s Edition-modell listas i svenska butiker – utan beställningsknapp.

Flera svenska återförsäljare börjar nu att lista Nvidias nya flaggskepp Geforce GTX 1080 på sina webbutiker. Bland annat Inet.se, NetOnNet och CDON är tidigt ute med priser för Geforce GTX 1080 Founder’s Edition av Nvidias antågande prestandamonster.

Föga förvånat så hamnar priset för den dyrare referensmodellen av kortet på 7 699 kronor inklusive moms. EVGA, MSI, Asus, Zotac och Gigabyte är de tillverkare vars kort med referenskylaren som för tillfället är listade, och priset är likadant för alla tillverkarnas kort.

Nvidia styr lanseringen med järnhand

I samtal med flera svenska återförsäljare bekräftas det att Nvidia styr lanseringen av Geforce GTX 1080 med järnhand. Förutom att många medier, NordicHardware inkluderat, fortfarande inväntar testexemplar av GTX 1080 Founder´s Edition har Nvidia tydliga restriktioner för återförsäljare och partnertillverkare.

Som synes i prislistorna är prislapparna för den dyrare Founder´s Edition-modellen identiska mellan olika tillverkare. Ännu lustigare är att inte alla butiker listat Nvidias nya grafikkort och att de som gjort det inte ger sina kunder någon möjlighet att förhandsboka eller köpa korten i fråga. Detta efter direktiv direkt från Nvidia där butiker som listar prisinformation om korten innan den 27:e maj inte får ge möjlighet till att låta kunder förhandsboka korten i fråga, något inte alla butiker haft möjligheten att lösa utan extra jobb med sina interna bokningssystem.Nvidia_GTX_1080_launch_2

Founder´s Edition har sina begränsningar

Geforce GTX 1080 har i de tester som hittills publicerats visat sig vara ett redigt muskelkort med sin GP104 GPU kapabel att nå upp till och över 2 000 megahertz vid överklockning. Även dess 8 gigabyte GDDR5X-minne med klockfrekvenser på 10 000 megahertz bidrar till att ge kortet runt 20-30 procent högre prestanda än Geforce GTX 980 Ti.

Läs mer: Geforce GTX 1080 – Så presterar Nvidias nya flaggskepp

Ironiskt är dock att Nvidias extra påkostade Founder´s Edition-modell som ska vara riktat mot krävande användare och entusiaster visat sig komma med fysiska begränsningar för just denna målgrupp. Grafikkortets ensamma 8-pins strömkontakt verkar vara en begränsning vid överklockning som först lär lösas med partnertillverkade kort senare i juni, kort som väntas säljas för lägre prislappar än Nvidias nya referensmodell.

Läs mer: Geforce GTX 1080 Founder´s Edition begränsas vid överklockning

Nvidia Geforce GTX 1080 Founder´s Edition finns nu listat både på prisjakt och flera svenska butiker, beställningar görs dock tidigast den 27:e maj.

Founder´s Edition eller partnertillverkare
Satsar du på Nvidias Founder´s Edition-modeller eller väntar någon vecka på partnertillverkares modeller?
Geforce GTX 1080 på Prisjakt.se

Rubrik

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Peter O Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Peter
Medlem
Peter

Rättelse för artikeln.. Det är väl ändå GP104 som sitter i 1080:an.. Inte GP105 (som väl inte ens existerar?)