Nvidia lanserar nya flaggskeppet Geforce GTX 1080 med imponerande prestandasiffror men också svidande prislappar och frågetecken kring tillgänglighet.

När Nvidia under tisdagen släpper mediaembargot för Geforce GTX 1080 är det en minst sagt efterlängtad lansering av företagets nya prestandagrafikkort. Initiala prestandasiffror har imponerat och den nya 16-nanometertekniken gör det möjligt för Nvidias GP104 GPU att nå nervkittlande klockfrekvenser även med enkel luftkylning.

Medan entusiaster både i media och bland konsumenter väntar med spänning på Nvidias nya flaggskepp finns det flera tråkiga nyheter som kommer att kunna påverka konsumenter i sommar.

Det första är tillgängligheten av grafikkort, eller rättare sagt bristen på tillgänglighet. Det är med sorg i hjärtat som vi på NordicHardware redan nu kan meddela att det inte kommer att publiceras någon recension av Geforce GTX 1080 under eftermiddagen när Nvidia släpper mediaembargot för sitt Pascal-flaggskepp. Det är en av de första gångerna på 15 år NordicHardware inte har möjlighet att publicera en djup grafikkortsanalys med egna objektiva tester på lanseringsdagen. Desto mer frustrerande har det inte heller något med vår egen redaktion eller testverksamhet att göra. Vår nya GPU-testsvit är redo och ombonad specifikt för sommarens stora GPU-lanseringar. Problemet är att det inte finns några grafikkort att testa. Redan i april lovades NordicHardware testkort inför lanseringen men för en dryg vecka sedan stod det klart att så inte skulle bli fallet påtryckningar från redaktionen var lönlösa då det ”helt enkelt inte finns några kort”. Något som bekräftas av andra väletablerade nordiska och europeiska medier där GTX 1080 lyser med sin frånvaro.

Problem med tillverkningen

Nvidia har enligt egen utsago stött på problem med tillverkningen av Geforce GTX 1080 och företagets representanter hävdar att massvis av medier hamnat i kläm när testexemplaren bokstavligen tagit slut. Två exemplar av Geforce GTX 1080 har dedikerats för hela Norden och bara dagar innan lanseringen fanns det enligt uppgifter till NordicHardware inte ens grafikkort hos Nvidias eget Europa-kontor och nästa laddning kort sägs ligga på tillverkningsbanden i företagets fabriker.

Det blir svårt att få tag på ett ensamt GTX 1080-kort, än mindre ett par.
Det blir svårt att få tag på ett ensamt GTX 1080-kort, än mindre ett par.

Det är oklart vad som gjort att Nvidias tillgänglighet för Geforce GTX 1080 blivit så pass bristfällig som den nu visat sig bli. Då Nvidia indikerat att deras GPU-tillverkning håller planen skulle det kunna vara brist på GDDR5X-minne som spökar. Något som dock endast är rena spekulationer i dagsläget.

Men vad värre är att det mycket väl kan påverka slutkonsumenter när Nvidia öppnar upp butiksdörrarna den 27:e maj. Enligt uppgifter till NordicHardware har de största PC-butikerna i Sverige blivit lovade som mest några hundratal kort totalt från alla partners. Ett lager som, om det stämmer, väntas ätas upp redan första veckan av GPU-törstande konsumenter. Nästa leverans av kort efter den initiala lanseringen är ännu inte bekräftade av Nvidia eller deras partners men lär ske som tidigast i mitten av juni.

Svettiga prislappar för den som får tag i ett kort

Det kan med andra ord bli svårt att få tag på Nvidias nya flaggskepp under juni månad och för dem som är ändå lyckas lär det inte gå plånboken obemärkt förbi. Även om riktpriserna på Geforce GTX 1080 ”Founder’s Edition” ligger på redan svettiga 699 dollar indikerar källor hos svenska datorbutiker att prislappen snarare landar på mellan 7 500 till 7 700 kronor. En prislapp som inte lär hindra hugade grafikkortsköpare och där Nvidias lagersaldo lär bli det största hindret.

Läs även: Krönika: Risk för mjölkning av grafikkortsköpare i sommar

Partnertillverkares kort som lanseras i juni ska landa på runt tusenlappen lägre medan det fortfarande är oklart när och vid vilken tillgänglighet korten kommer att dyka upp.

Nvidias mediaembargo för Geforce GTX 1080 lyfts kl 15.00 svensk tid idag den 17:e maj och ”Founder’s Edition”-modellen av GTX 1080 ska finnas i svenska butiker från den 27:e maj.

För dyrt eller värt pengarna
Är du redo att betala 7 700 kronor för GTX 1080 eller väntar du på mer prisvärda kort?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
3 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MattiasMorkulAnton KarmehedDavid K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard
Medlem
Rickard

Att det inte ens finns kort till recensenter, då är det fan illa kan jag tycka!

david
Medlem
david

Det är ju helt galet att det inte finns kort, och varför efterföljs inte Nvidias MSRP utav svenska handlare?

Morkul
Medlem
Morkul

Detta var ju näst intill väntat och AMD förväntas ju ha samma problem.

Men hur man än vänder på detta så kommer alla normalbegåvade personer i alla fall vänta tills AMD presenterat sin nästa generation grafikkort innan man bestämmer sig för vilket grafikkort man ska köpa. Då är man vi inne i mitten av juni i alla fall så jag ser inga större problem med detta än så länge.

Sedan har vi ju problemet med att man är alltid hungrig på nyheter och vill ha fakta så fort det bara går….. Men det är ju en helt annan sak.

Mattias
Gäst
Mattias

Köpte mitt EVGA AC3.0 idag från komplett 6599:- leverans 16-19 juni… alla andra kort tog slut efter 5min och då pratar vi inte 10kort.. mer runt 100kort