NVIDIA ska enligt tidigare rykten lansera sin första 28nm GPU den 23 mars i form av GK104. Det första grafikkortet baserat på den nya kretsen sägs bland annat få en ny effektiv Turbo-funktion, som gör kortet konkurrenskraftigt med AMD:s flaggskepp, bland annat i populära speltiteln BF3.

GeForce GTX 680 ska enligt bilderna att döma få en heltäckande grafikkortskylare med en ensam radialfläkt placerad i bakkant av kortet. Som tidigare bilder indikerat får kortet en dubbelslots design med två DVI-utgångar, HDMI samt DisplayPort-utgång.

Även om bilden som publicerats på ett kinesiskt hårdvaruforum sägs föreställa GeForce GTX 670 Ti pekar andra uppgifter på att namnet på det första Kepler-kortet verkligen blir GeForce GTX 680.

Enligt uppgifter till VR-Zone ska NVIDIA satsat på en välkänd CPU-teknik med sitt nya grafikkort GeForce GTX 680, en så kallad Turbo-teknik som med dynamisk överklockning optimerar prestandan efter belastning och energiförbrukning. Grafikkortet sägs få en standardfrekvens på 705 MHz, en frekvens som per automatik ska kunna ökas till 950 MHz eller för den delen sänkas till 300 MHz beroende på belastningen i dina spel. Något som enligt NVIDIA ska optimera inte bara prestandan utan även energiförbrukningen i ditt system. De 1 536 CUDA-kärnorna ska arbeta i maximalt 1411 MHz vid full belastning.

keplerkort

Model GTX 680 ”Kepler” GTX 580 ”Fermi” HD 7870 ”Southern Islands”
GPU GK104 GF110 Pitcairn XT
Teknik 28nm 40nm 28nm
Kretsstorlek
320mm² ? 520mm² 212mm²
CUDA/Radeon-kärnor
1 536 st 512 st 1 408 st
GPU-frekvens
705 MHz 772 MHz 1 000 MHz
Shaderfrekvens 1 411 MHz 1 544 MHz
Minne
2GB GDDR5 3 GB GDDR5 2 GB GDDR5
Minnesbuss
256-bit 384-bit 256-bit
Minnesfrekvens
6,0 GHz 4,0 GHz 5,0 GHz
Minnesbandbredd 192 GB/s 192 GB/s 153,6 GB/s
ROPs ? 32 24
Texturenheter
? 128 88

Utan några detaljer kring hur Keplers dynamiska överklockning fungerar kan vi se en stor skillnad mot dagens 2D och 3D-klockfrekvenser där grafikkort låser sig vid en fast frekvens beroende på arbetsuppgift. Med Keplers Turbo-funktion bör det finnas flertalet olika ”frekvenssteg” även inom samma arbetsområden vilket låter som en naturlig utveckling även för GPU-marknaden.

NVIDIA ska utrusta GeForce GTX 680 med en 256-bit minnesbuss och para detta med 2GB eller 4GB GDDR5-minne. Den goda nyheten för NVIDIA ska vara att man enligt rykten lyckats få till den högsta GDDR5-frekvensen på marknaden, trots att det var konkurrenten AMD som spikade minnesstandarden en gång i tiden. Med en klockfrekvens på 6 000 MHz ska detta ge GeForce GTX 680 192GB/s i minnesbandbredd, vilket lägger kortet mellan Radeon HD 7950 och Radeon HD 7870.

EPIC demonstrerade sitt Samaritan demo på ett ensamt GeForce GTX 680 under GDC, något man använde tre GTX 580 kort till förra året.

Prestandamässigt ser det närmast oväntat bra ut enligt de senaste läckta uppgifterna. GeForce GTX 680 ska inte vara toppmodellen i Kepler-familjen men trots detta väntas kortet slå AMD:s flaggskepp Radeon HD 7970 på fingrarna, åtminstone i vissa tester. De värden som nämns av VR-Zone är bland annat att Radeon HD 7970 vinner med 10% i 3DMark11 medan GeForce GTX 680 i sin tur ger 10% högre prestanda i Battlefield 3. I vanlig ordning kan vi vänta oss några vinster för AMD och några för NVIDIA men med tanke på att NVIDIA fortfarande har sin toppmodell GK110 under utveckling finns det mer att vänta redan senare i år.

Som obekräftade uppgifter ska allt tas med en nypa salt, men det bör inte dröja mer än någon vecka innan vi vet med säkerhet hur NVIDIA:s första 28nm-grafikkort verkligen står upp mot konkurrensen.


Relaterade artiklar:

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
thisVem0thdrizzitnussseshaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

frågan är pris…

Gambit2K
Gäst
Gambit2K

Tycker det är kul att nVidia sa att de var besvikna på AMD och hade förväntat sig mer. Då får vi se vad nVidia kan leverera.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Bara jag som får Bulldozer vibbar av den nya CUDA arkitekturen? Där man valde kvantitet över kvalité.

Svensken
Medlem
Svensken

Spännande med Turbo funktion! Kan nog komma till bra användning.

Men att detta Kepler kort ( GTX680? ) matchar 3 stycken GTX580 har jag svårt att tro. Men att Kepler är bättre det är den säkerligen utan tvekan.

Epic Games har antagligen optimerat koden också så att denna demon glider på bättre.

Det tror jag i alla fall.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Om Nvidia levererar samma eller bättre performance med ~320mm2 än AMD gör med 352mm2 så sorry AMD, you lost this round…

och stor skillnad på hur det varit de senaste åren. Om det är så kan Nvidia hålla lägre priser och ta marginal, eller hålla samma priser som AMD och tjäna fett med flis.

Men vi får se, detta är ju bara rykten.

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

[quote name=”Vem0th”]Bara jag som får Bulldozer vibbar av den nya CUDA arkitekturen? Där man valde kvantitet över kvalité.[/quote]
Nej. Bulldozer presterar faktiskt absolut bäst i parralleliserbara program och det är just sånt som grafikkort räknar. AMD’s stream processorer är ju redan mycket mindre och flertaligare än nVidias.

this
Medlem
this

6 GHz i minnesfrekvens lär ge rätt hög strömförbrukning. Men Turbo tekniken känns mycket vettig, något som även AMD borde implementera på sikt. Dock har ju AMD faktsikt redan nu en liknande teknik där man kan ställa in vilken TDP kortet ska hålla sig inom och så justeras klockfrekvenser efter det.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Snabbhet är ju inte det viktigaste, för det presterar ju båda korten tillräckligt bra, däremot när det gäller drivrutiner så är nVidias inte ett dugg bättre än AMDs. Den senaste 195.73 skulle ju boosta Skyrim med upp till 47% eller nåt, vilket var rent skitsnack (kan pendla mellan 9 och 120fps på väldigt kort tid). Den funkar allmänt dåligt och lägger till problem i andra spel. Jag kör den som kommer med CD:n 185.66. AMD släpper ju sina drivrutiner en gång i månaden även om den senaste 12.2 blev klart försenad, medan nVidia har flera månader mellan sina drivrutinsläpp

this
Medlem
this

[quote name=”Viking1962″]Snabbhet är ju inte det viktigaste, för det presterar ju båda korten tillräckligt bra, däremot när det gäller drivrutiner så är nVidias inte ett dugg bättre än AMDs. Den senaste 195.73 skulle ju boosta Skyrim med upp till 47% eller nåt, vilket var rent skitsnack (kan pendla mellan 9 och 120fps på väldigt kort tid). Den funkar allmänt dåligt och lägger till problem i andra spel. Jag kör den som kommer med CD:n 185.66. AMD släpper ju sina drivrutiner en gång i månaden även om den senaste 12.2 blev klart försenad, medan nVidia har flera månader mellan sina drivrutinsläpp[/quote]Håller… Läs hela »

SuperNova
Medlem
SuperNova

Ser ganska spännande ut med så pass dynamisk frekvens.

Sen stör det mig lite att detta ska vara den ”näst bästa” serien ur den nya arkitekturen. ”Näst bästa” modellen är ju lättare att köpa faktiskt.

Kan det vara så att nVidia tänkte köra två 104or på samma flipchip eller i samma kisel och döpa denna enhet till GK110? svårt att kyla kanske…

Men visst en GK110 med närmare 2000 cudakärnor 720MHz kärna, 384-bits (512?!) buss och en extra GB minne är ju inte helt otroligt. Frågan är vart man hamnar i effektförbrukning.

McKinley
Medlem
McKinley

Tydligen så är du Viking1962 och [b]this[/b] precis som jag en dödlig person med ett grafikkort i burken.
När det gäller SLI kontra crossfire är det inget snack om vilken tillverkare som tillför mest stabilitet med sådan uppsättning. Så nog sjutton gäller det argumentet fortfarande även om det inte berör oss som sagt.
Nu vet inte jag heller vad du har för grafikkort men upp till 47% ökning var bara till ett eller kanske två grafikkort och det var i det lägre segmentet.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”McKinley”]Tydligen så är du Viking1962 och [b]this[/b] precis som jag en dödlig person med ett grafikkort i burken.När det gäller SLI kontra crossfire är det inget snack om vilken tillverkare som tillför mest stabilitet med sådan uppsättning. Så nog sjutton gäller det argumentet fortfarande även om det inte berör oss som sagt.Nu vet inte jag heller vad du har för grafikkort men upp till 47% ökning var bara till ett eller kanske två grafikkort och det var i det lägre segmentet.[/quote] Mitt Geforce kort är ett 560TI 448 Core (som inte borde räknas som topp kort) och ett AMD… Läs hela »

Marsj
Gäst
Marsj

Blir lite förvånad över kommentaren ”sägs föreställa GeForce GTX 670 Ti” det står 670TI på kortet så det lär vara det kortet bilden föreställer 😛 … samt specken är väl också ryktade att tillhöra 670TI och inte 680 … traditionellt kan vara långt tillbaka i tiden brukade Nvidia döpa sina kretsar X00 = Entusiast X04 = Midrange X10 = Budget, men det kan ju bara vara jag som är ute och cycklar såklart :-*

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Marsj”]Blir lite förvånad över kommentaren ”sägs föreställa GeForce GTX 670 Ti” det står 670TI på kortet så det lär vara det kortet bilden föreställer 😛 … samt specken är väl också ryktade att tillhöra 670TI och inte 680 … traditionellt kan vara långt tillbaka i tiden brukade Nvidia döpa sina kretsar X00 = Entusiast X04 = Midrange X10 = Budget, men det kan ju bara vara jag som är ute och cycklar såklart :-*[/quote]
😉

Micke
Medlem
Micke

Jag och många andra tycker helt klart det står GTX570TI på kortet. /s

nussse
Medlem
nussse

[quote name=”shaglord”]Jag och många andra tycker helt klart det står GTX570TI på kortet. /s[/quote]
Får nog hålla med dig. Kollar man noga finns det vissa skuggor på första siffran som pekar på det 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Och bara för att det står på kortet på bilden behöver inte betyda att det faktist är ett sånt kort… inte direkt ovanligt med ”mockups”.

En bubbla blir tyvärr inte en porche bara för att man skriver porche på den principen.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Det här med dynamisk klockning samt så pass höga klockfrekvenser. Kan det vara så att nVidia har överklockat GK104 kretsarna till sin gräns bara för att slippa använda GK110?

this
Medlem
this

[quote name=”Vem0th”]Det här med dynamisk klockning samt så pass höga klockfrekvenser. Kan det vara så att nVidia har överklockat GK104 kretsarna till sin gräns bara för att slippa använda GK110?[/quote]
Nja det lär inte vara särskilt sannolikt då yield skulle bli katastrofal. Det lär nog finnas utrymme för höjningar, fast kanske inte lika mycket som på Tahiti. Vi får se.