AMD:s AM4-plattform har fått en långsam start för små formfaktorer. Nu anas en viss medvind, med Gigabytes första AM4-kompatibla ITX-kort AB350N-Gaming.

När AMD lanserade Ryzen och AM4-sockeln under våren fick vi främst se moderkort i det traditionella ATX-formatet och i en mindre utsträckning mATX. Datorbyggare som velat använda det röda lagets nya Ryzen-processorer i den mindre formfaktorn Mini ITX har haft ett betydligt mindre utbud moderkort att utgå ifrån, även om det har funnits enstaka exempel från bland annat Biostar.

Upp till åtta kärnor i ITX-format

Nu utökar Gigabyte med sitt första Mini ITX-moderkort till plattformen. Till skillnad från Biostars implementation använder Gigabyte den lite mer avskalade B350-styrkretsen, som skiljer sig från fullstora X370 främst i avsaknaden av officiellt Crossfire- och SLI-stöd, vilket i sin tur är redundant till ett moderkort med endast en PCIe-plats.

Moderkortet, som heter Gigabyte B350N-Gaming WiFi, har stöd för samtliga processorer ur Ryzen-familjen och 7-serien APU:er. Stöd utlovas även för de kommande Ryzen-baserade APU:erna i Raven Ridge-familjen när de lanseras senare under året.

Som namnet antyder finns det integrerat trådlöst nätverk och Bluetooth 4.2. I och med det kompakta formatet får du dock nöja dig med en DDR4-minnesplats per kanal (totalt två fullstora DIMM-platser).

Oklar prissättning

Exakt lanseringsdatum och prissättning för AB350N-Gaming WiFi framgår inte i Gigabytes pressmeddelande. Som en riktlinje kostar Gigabytes mATX-moderkort baserat på samma styrkrets, GA-AB350M-Gaming 5, omkring tusenlappen i skrivande stund.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid