Bilder på två Gigabyte-moderkort baserade på nya AMD AM4-plattformen hittar ut på internet. Det vankas ny sockel och stöd för AMD ”Zen”.

AM4-plattformen är purfärsk och har hittills inte funnits i annat än OEM-datorer. Men ryktena kring plattformen och dess processorer, bland annat kommande CPU-arkitekturen AMD Zen har flugit kors och tvärs under en längre tid.

Nu har två stycken moderkort från tillverkaren Gigabyte fastnat på bild och hittat sin väg ut på internet. Av bilderna att döma så verkar dessa moderkort vara baserade på AMD:s mer budgetvänliga A320 chipset eller B350 från mellansegmentet.

Sockel AM4 får stöd för DDR4

Moderkorten som idag läckt ut är byggda efter Micro-ATX standarden. Det första moderkortet kommer utrustat med en ensam PCI-Express 3.0 x16 anslutning, två stycken platser för  primärminnen, fyra SATA 6 portar samt de sedvanliga anslutningarna så som HD Audio, 4-6 stycken USB 3.0 portar samt nätverksport. Noterbart är att moderkortet stödjer DDR4 då AM4 blir AMD:s första konsumentplattform med stöd för DDR4-minnen. Andra noterbara funktioner är stöd för NVMe-lagringsenheter och USB 3.1 Gen2.

Det andra moderkortet är utrustat med två stycken PCI-Express 3.0 x16 anslutningar. Dock om båda kommer att användas i x16-läge om båda är bestyckade med grafikkort finns det ingen information om. Samt att detta moderkort verkar komma med två stycken extra platser för RAM-minnen, SATA 6 samt USB 3.0 portar jämfört med det andra moderkortet.

AM4-plattformen gör sakta men säker entré på marknaden och förväntas få ordentligt fäste under slutet av 2016 med lanseringen av sjunde generationens APU-processorer Bristol Ridge. Den mest efterlängtade lanseringen för entusiaster och prestandanvändare är dock arkitekturen Zen. Där väntas de första processorerna dyka upp under första halvåret 2017.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

11
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
6 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
BengtMorkulSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

rätt ointressant! lika fullsmetat som ett mini itx kort som är 5 år gammalt ja förutom fler pci-e portar och 4 minnesplatser mot 2) .
Hoppas att deras toppkrets för med nåt nytt annars så blir det som man befarar med AMD kretsen /korten att mk inte riktigt håller måttet, sen dom bara gör kretsar själva (AMD) så har det inte blivit så intressant.

Anton Karmehed
Admin

Ja ur en tekniknörds perspektiv är inte detta direkt det hetaste man sett Arne. 😛 Det är najs att äntligen se DDR4-stöd och även NVMe som är a long time coming. Men i slutändan är det ju processorerna som också måste hålla måttet. AMD har tyvärr inte haft priserna med sig för att sikta på fullsmetade moderkort. Får se om Zen kan ändra på det 🙂

Medlem
Arne Berg

Ja om sen ska bli intressant så krävs det en hel del sitter på Asus rampage 10th edition och 8 kärniga 5960 @4,7 GHZ idag så krävs bättre prestanda än det för att zen ska bli intressant ja även styrkretsarna då.

Medlem

Rent estetiskt är dessa mycket tilltalande moderkort (misstänker att det kommer krävas en kylfläns på voltregulatorerna för processorsockeln emellertid), men varför DVI – och VGA!!! – istället för displayport? Jösses, vilket decennium lever ni i, Gigabyte? 😀

Morkul
Medlem
Morkul

Sitter man i miljöer med mycket elektronik så fungerar displayport tämligen dåligt på grund av för dåligt skärmning. DVI fungerar dock utmärkt tack vare sin bra skärmning. Så personligen föredrar jag DVI över displayport.

Men ska man vara ärlig hur ofta använder man grafik portarna på moderkortet? Då är det oftast felsökning eller så är det något billigt bygge och då kommer du antagligen inte använda detta moderkort ändå.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Nu är ju dels det här det första man ser sedan är Gigabyte inte precis måttstocken för entusiaster skulle jag säga. ASUS är mer rätt om man vill ha extra allt, speciellt deras sabertooth 990FX med deras TUF. Så hoppas på att ASUS kommer ut med någon värsting som klarar 2x M.2 samt 64-128 GB RAM etc. så man kan flytta in i 2020 med gott samvete. Sedan skulle jag vilja fråga vad som händer med NH överhuvudtaget, har varit med sedan 2001 här men senaste åren har det i princip stått stilla på NH och tom gått baklänges känns… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

128 Gb e minimum vad som krävs 512 GB kanske, m.2 känns som att det mest är för bärbart. Men stöd för M.2 & N2 med pci-ex8, Nåt stöd för ssd på minnesplats eller nåt liknande (minst 8minnesplatser) pci-e 4 vore nåt ,slopa sata bara 2st för bakåtkompatibilitet och bättre ljud än vad som suttit på AMD korten +++++ önskelistan kan bli lång Annars så måste jag säga att NHW sidan e nästan för modern för min smak, men man blir alltid vänligt bemött här (kan inte alltid sägas om sweclockers /Jag läser båda dagligen) Vore kul om AMD kunde… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Här börjar det likna nåt men man blir less över att det inte blev pci-e 4comment image

Medlem
Arne Berg

Men är ju intel platttformen purley

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Och ingen billig sådan, inte precis något för hemanvändare 😉

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Frågan är om dessa kort i första hand är avsedda för Zen 95 watt, tycker nog att spänningsregleringen ser lite klen ut.