Gigabyte är en av de moderkortstillverkare som kommer att dra igång en större satsning på det nya höghastighetsgränssnittet Thunderbolt. Det avslöjade företaget under PlugFest i Malaysia där man även bekräftade tre nya moderkortsmodeller med stöd för Thunderbolt.

Gigabyte avslöjade inga närmare detaljer kring de nya Thunderbolt-moderkorten men en av modellernas I/O-panel kunde skönjas i de presentationer företaget använde sig av för att förklara teknikens fördelar. Moderkortet kommer att utrustas med en Thunderbolt-kontakt som även stödjer mini-DisplayPort, eller för den delen DisplayPort med hjälp av en adapter. Även kontakter för HDMI, DVI, VGA, USB 3.0, Gigabit Ethernet och andra anslutningar kunde urskiljas på bilderna.

thunderboltgigabyte2

Genom att Thunderbolt-gränssnittet kopplas till Intels Flexible Display Interface kan man driva sina skärmar över Thunderbolt, både med Intels integrerade HD 4000/2500 grafikkretsar men troligtvis även med diskreta grafikkkort om det finns stöd för LucidLogix Virtu.

Thunderbolt-gränssnittet i sig var det som Gigabyte fokuserade på under sina presentationer och det faktum att man kan koppla in flertalet enheter, skärmar eller exempelvis lagringsenheter, i en seriekoppling var något man tryckte extra hårt på. Även bandbredden som med dubbla kanaler på 10 Gbps vardera är teoretiskt 4 gånger högre än den USB 3.0 erbjuder. Andra trevliga fördelar är möjligheten att pumpa ut mer ström till inkopplade enheter, 10 watt mot 4,5 watt i USB 3.0.

thunderboltgigabyte2

Gigabyte rullar ut sina nya Thunderbolt-moderkort inom ett par veckor, men exakta specifikationer och prisuppgifter avslöjades inte.

Källa: OCWorkbench


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
WIRN
11 Årtal sedan

Visst räcker 10w för externa 3,5″ hårddiskar?

UT_lol
UT_lol
11 Årtal sedan

[quote]Även bandbredden som med dubbla kanaler på 10 Gbps vardera är teoretiskt 8 gånger högre än den USB 3.0 erbjuder[/quote]

2 kanaler x 10 Gbps = 20 Gbps
1 kanal x 5 Gbps = 5 Gbps

20 Gbps / 5 Gbps = 4

(Det står t.o.m. i bilden)

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”WIRN”]Visst räcker 10w för externa 3,5″ hårddiskar?[/quote]
Ja det ska det göra. En standard 3,5 disk drar mellan 4 och 10W. Men många drar uppåt 9W unde rbelastning så det blir nog lite tight.

WIRN
11 Årtal sedan

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”WIRN”]Visst räcker 10w för externa 3,5″ hårddiskar?[/quote]
Ja det ska det göra. En standard 3,5 disk drar mellan 4 och 10W. Men många drar uppåt 9W unde rbelastning så det blir nog lite tight.[/quote]
Får hoppas det dyker upp externa 3,5-diskar utan strömsladd då. Vore riktigt smutt!