Gigabyte är nog för de flest först och främst kända som moderkortstillverkare. Men på senare år har man också börjat lansera bland annat bärbara datorer. En av de intressantare idag är Gigabyte M1405 som i mångt och mycket är en vanlig laptop, men med lite extra krydda i form av en kraftfull dockningssationen.

M1405 utannonserades tidigare i år på Taipei Game show och nu börjar det närma sig lansering. Datorn har en snygg aluminiumdesign, är på 14” och väger kring 1,7 kg. Övriga specifikationer är en Intel Core 2 Duo SU7300 processor, up ptill 8 GB RAM, 500 GB hårdisk, Intels GMA 4500MHD grafikkrets och ett 6-cells batteri; inget jättespeciellt med andra ord. Det som däremot gör den speciell är de små sakerna kring.

Gigabyte var väldigt stolta över att man fått ner en 14 tums skärm i deras tidigare 13.3 tums chassi, vilket verkligen märktes då skärmkanterna verkligen var tunna och datorn gav ett intryck av att vara väldigt mycket skärm. Man kan jämföra med andra 13,3-tums modeller som har betydligt tjockare kanter och alltså en mindre skärm i samma format. Man hade också ett smidigt system för att med en knapptryckning styra alla småfunktioner som behövs så som tex energischema. En intressant lösning är också att man med ett enkelt tryck på baksidan kan ta ut den DVD-läsaren och istället stoppa in ett 3 cells-batteri. Med det får du totalt 9 battericeller och en batteritid på dryga 10 h. En smart lösning för den som känner att de vill ha en optisk enhet med också vill ha möjligheten till ett stort batteri.

Gigabyte M1405 har också ett tillbehör som får den att sticka ut från mängden. En dockningsstation med ett inbyggt NVIDIA GT220 1GB grafikkort. Detta kan mycket väl vara den en intressant lösning för dig som vill ha en bärbar dator med lång batteritid som när du kommer hem är fullt kapabel till tyngre grafiska applikationer.

Priset är ännu inte spikat, men räkna med minst 9000 kronor inklusive moms. Den fina dockningssationen kommer gå på ungefär 2000 kr och paketerbjudanden skall komma. Lansering väntas efter sommaren och den skall då vara världsomfattande. Ännu är det dock oklart om Sverige ingår i denna benämning.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid