NVMe-enheter för M.2-formfaktor må komma i olika längder men har hittills alla haft samma bredd. Något som kan komma att ändras när PCIe 5.0 blir vanligare.

När det kommer till NVMe SSD-enheter i M.2-format är vi vana att se olika längder användas. Även om det är relativt få olika längder som används för moderkort till konsumentprodukter. Bredden är däremot något som har legat på 22 millimeter som standard. Enligt nytt material från tillverkaren Gigabyte kan vi dock komma att se bredare lagringsenheter inom en snar framtid när det blir dags för PCI Express 5.0 att bli standard på nya moderkort.

Gigabyte har nu listat sina kommande moderkort med styrkretsarna X670 och X670E som kompatibla med SSD-enheter i formfaktorn 25110. Istället för de vanliga 2280 eller 22110-storlekarna.

Bredare M.2-enheter är dock inte något helt nytt. PCI-SIG har haft enheter med en bredd på 25 millimeter som ett alternativ för tillverkare sedan år 2020. Däremot har man inte gjort något direkt ståhej runt storleken och den har inte varit på tapeten förrän nu.

Dessa tre extra millimetrarna i bredd kan låta tillverkare utveckla nya, snabbare enheter med mindre besvär när det kommer till plats för komponenterna som krävs. Även värmeutvecklingen kan komma att tacklas smidigare med bredare enheter. Detta då man kan få större avstånd mellan komponenterna och de generella värmespridarna för lagringsenheterna blir större.

Det återstår att se om dessa bredare PCIe 5.0 M.2-enheter kommer att bli någorlunda vanliga eller om Gigabyte kommer förbli ensamma på marknaden. Klart står dock att bredare enheter kommer få problem med att passa in i äldre moderkort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid