Efter att Gigabyte lanserade en BIOS-uppdatering till existerande moderkort med sockel AM4 har användare upptäckt att utvalda nuvarande moderkortsmodeller kan få stöd för PCIe 4.0 när en Ryzen 3000-processor används.

Moderkort utrustade med AMD:s kommande styrkrets X570 kommer att vara de första konsumentmoderkorten med fullt stöd för PCI Express 4.0. Moderkortstillverkare kan även komma att ge stöd för det nyare gränssnittet hos existerande moderkort med styrkretsar som X470 och B450. Något Gigabyte nu gjort i och med sin senaste BIOS-uppdatering.

I den senaste BIOS-versionen har användare upptäckt att Gigabyte implementerat möjligheten att använda kompatibilitet för PCI Express 4.0 hos dagens moderkort.

Däremot kommer inte alla hårdvaruuppsättningar att få ta del av det nya gränssnittet. Trots att existerande moderkort har stöd för det nya gränssnittet kommer det endast att vara tillgängligt om en processor ur AMD:s kommande Ryzen 3000-serie monteras i processorsockeln.

Möjligheten kommer även att vara begränsad till moderkortens översta PCIe x16-anslutningen hos de moderkort som får stödet implementerat. Detta då dessa anslutningar använder sig av processorernas PCI Express-banor medans resterande anslutningar som nyttjar styrkretsens PCI Express-banor stannar kvar som PCIe 3.0-kompatibla. Det spekuleras även kring att nuvarande moderkort kan komma att få en M.2-anslutning PCIe 4.0-kompatibel skulle sådan finnas. Detta är dock något som kommer att variera från moderkort till moderkort.

Huruvida andra moderkortstillverkare kommer att implementera denna funktion hos sina existerande moderkortsmodeller återstår att se. Trots att de kommande processorerna kommer att vara kompatibla med 400-seriens moderkort finns det inget som tyder på att PCIe 4.0-kompatibilitet kommer att ingå i dessa krav. Sett till äldre moderkort med 300-seriens styrkretsar är det inte ens säkert att dessa kommer att uppdateras med stöd för Ryzen 3000-serien. Detta då AMD inte har ett sådant stöd som officiellt krav på sina partnertillverkare och det blir således upp till individuella moderkortstillverkare att implementera stödet. Det vill säga om tillverkare skulle anse att deras existerande moderkortsmodeller kan klara av de kommande processorerna som rapporteras komma i varianter med upp till 12 processorkärnor eller även 16 processorkärnor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Mikael SchwartzJonas Mårtensson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonas Mårtensson
Gäst
Jonas Mårtensson

Borde inte rubriken innehålla 470x istället för 570x?
Är pci 4.0 valbart för 570?