Intel kommer i början på juni lansera sina nya Haswell-processorer och på Cebit-mässan i Tyskland tjuvstartar moderkortstillverkarna genom att premiärvisa LGA1055-moderkort med styrkretsen Intel Z87 Express. Den mest funktionsspäckade kretsen för Haswell.

Gigabyte är en av de tillverkare som tagit tillfället i akt att visa upp några av sina kommande modeller och i mångt och mycket är det liknande funktionalitet vi ser på dagens Z77-moderkort för LGA1155-sockeln. Men med sin nya processorsockel har Intel Z87 alltså stöd för Haswell och Gigabyte kommer som väntat satsa brett på den nya plattformen.

gigabytez87OC

En kvartett av moderkortsmodeller har visats upp på Cebit där toppmodellen Gigabyte GA-Z87X-OC kommer att rikta sig mot krävande användare och överklockare. Här hittar man en kraftfull digital spänningsdel på 8 faser och mätpunkter direkt på moderkortet för de flesta spänningar man kan tänka sig. Även fysiska knappar för ändringar av frekvenser och spänning direkt på moderkortet. Moderkortet har fyra DDR3-DIMM-platser, tre PCI Express 3.0 x16 platser (x16/0/0, x8/0/x8, x8/x4/x4) samt en fullängds PCI Express 3.0 x4 plats. Andra intressanta specifikationer är totalt sex SATA 6,0 Gbps anslutningar, nio USB 3.0-anslutningar, Displayport och HDMI-utgång och gigabit ethernet.

Gigabyte hade även tre mer traditionella moderkort tillgängliga, Z87X-UD5H, Z87X-UD3H och Z87X-D3H. Alla korten kommer i ATX-format och toppmodellen UD5H har bredast funktionalitet med en 16-fasers spänningsdel, tre PCI Express 3.0 x16-platser och tio SATA 6,0 Gbps kontakter samt åtta USB 3.0-anslutningar. Det hittas även dubbla gigabit ethernet, DVI, två HDMI och Displayport-utgångar.

gigabytez87

Gigabyte Z87X-UD3H använder sig av en 8-fasers spänningsdel, åtta SATA 6,0 Gbps portar, åtta USB 3.0-anslutningar, tre PCI Express 3.0 x16 platser samt byter ut en HDMI-anslutning mot VGA samt en gigabit ethernet mot dubbla eSATA-anslutningar.

Sist och med minst utrustning har vi DH3 som skalar ner UD3H-modellen med endast sex SATA 6,0 Gbps portar och sex USB 3.0-anslutningar, men i övrigt använder sig av en snarlik design och utrustningsnivå.

Intel kommer att lansera Haswell och Z87-styrkretsen i början av juni. Moderkortens priser landar troligtvis något högre än vad vi ser idag på motsvarande Intel Z77-moderkort medan dessa kort dumpas i pris.

Källa: Lab501.ro(1) (2)


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
The MuttQuestion_Techflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

frågan en annan ställer sig är, prestanda, överklockning samt lönt om man har en redan bra 4.8ghz 2500k 😆

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

”LGA 1055” ska det inte vara LGA 1150 eller ? Har tryckfelsnisse varit framme igen 🙂

The Mutt
Medlem
The Mutt

[quote name=”flopper”]frågan en annan ställer sig är, prestanda, överklockning samt lönt om man har en redan bra 4.8ghz 2500k :lol:[/quote]
4.8ghz är inte bra. 😉