Globalfoundries tänker påbörja inledande tillverkning på 14 nanometer redan nästa år. 14nm-XM inriktar sig mot mobila systemprocessorer och ska tillsammans med deras FinFET-transistorer erbjuda mycket lägre strömförbrukning än deras kommande 20 nanometernod.

Intel avslöjade för inte länge sedan att deras 14 nanometerteknik skulle vara färdigställd redan mot slutet av nästa år. Även Globalfoundries har planer på att släppa deras första version av tekniken som kallas för 14nm-XM (eXtreme Mobility) under 2013. Det blir deras första tillverkningsnod som använder sig av FinFET-transistorer (Fin Field-Effect Transistor) som kapslar in inversionsskiktet från tre dimensioner, för att på så vis få bättre kontroll över strömflödet och strömläckaget i en transistor.

Kretsar byggda på företagets 14nm-XM ska ge mellan 40 till 60 procent högre batteritid än deras nuvarande 20nm-LPM (Low Power Mobile) – som ännu inte finns tillgänglig i några konsumentprodukter. Medan HKMG (High-K, Metal Gate) var en stor innovation för att få bukt med strömläckaget, ska FinFET vara ett ännu större steg framåt enligt Dan Hutcheson, vd och styrelseordförande på VLSI Research.

GlobalFoundries_Fab8_NewYorkTillverkningen av den nya tekniken kommer äga rum i Fab 8, New York

Den nya 14 nanometertekniken inriktar sig mot mobila applikationer och systemprocessorer. Tekniken är även designad för att deras kunder ska kunna återanvända stora delar av sina IP-block från deras 20 nanometerteknik, vilket ska resultera i att deras kunder snabbare ska få ut nya produkter på marknaden. Någon gång nästa år, vilket vi antar blir mot slutet av året, kommer inledande tape-outs ske från deras kunder på den nya tekniken. Det här innebär att konsumentprodukter laddade med kretsar byggda på den nya tekniken kan finnas tillgängliga redan under 2014.

Den accelererade övergången till 14 nanometer kommer inte som en stor överraskning. Flera industrianalytiker och industrifolk förväntar sig att många företag kommer fortsätta att använda nuvarande 28 nanometertekniker för att sedan göra en övergång direkt till 14 nanometer. Även TSMC är ett tydligt tecken på detta då de offentligt gått ut med att det bara ska finnas en variant av deras 20 nanometerteknik, även om det ryktas att det ska komma en smakvariant med 3D-transistorer/FinFET. Uttalandet från Intels Mark Bohr att foundry-ekosystemet höll på att kollapsa på grund av de tekniska utmaningarna, ska också vara en bidragande faktor till de påskyndade övergångarna mot nya tillverkningsnoder.


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Boris-floppershaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Riktigt coolt. Ser fram emot lite konkurrens mellan TSMC, GF och Intel framöver. Däremot så är nog 2013 en glädjesiffra. Det handlar nog om test och prototypstadie då vilket gör att intel åter igen ligger något år före. Så har det varit tidigare i allafall. /s

flopper
Medlem
flopper

fördubblad batteritid är en stor grej inte hundra på att de vill ha 14nm ute.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Det som är mest intressant är väl när vi får se processorer från AMD under 28nm. OCh ja grafikkort med för den delen. 🙂