Globalfoundries siktar på att tillverka halvledare på globalt och har redan fabriker i flera olika länder. Även om företaget sedan tidigare har sin fabrik i Dresden, Tyskland så är deras vd öppet missnöjd med att Europas regeringar inte gör tillräckligt för att stimulera konstruktionen av nya fabriker.

Globalfoundries påbörjade konstruktionen av deras senaste fabrik, Fab 8, i New York USA under juli 2009. Fabriken är enligt företaget den mest avancerade i världen och har en kapacitet på 60 000 (300 millimeter) wafers och och kostade totalt 6,9 miljarder dollar att bygga – varav 2 miljarder dollar var incitament från New York. Staten kommer dessutom att investera 400 miljoner dollar till College of Nanoscale Science and Engineering i skapandet av ett konsortium för framtida kretstillverkning. Konsortiet som kallas Global 450 Consortium består av Globalfoundries, Intel, Samsung, IBM och TSMC.

Fabriken i New York byggdes med expansion i åtanke och ytterligare två så kallade moduler ska kunna byggas till för att ge en total kapacitet på 180 000 wafers i månaden. Men Globalfoundries valde att lägga planerna om modul nummer två på is, då de inte lyckades förhandla till sig ett stimulanspaket från New York.Globalfoundries_Ajit_Manocha Istället lades pengarna på investeringar i deras äldre fabriker i Singapore och Tyskland.

”This is a competitive world. If I go to Asia they will roll out the red carpet for us, they will do lots of subsidies. The State of New York does a good job. Europe is not playing that role properly,” sa Ajit Manocha, vd för Globalfoundries.

Men Globalfoundries vd, Ajit Manocha, är inte helt nöjd med den europeiska regionen. Han säger att Asien ”rullar ut röda mattan åt oss” och att New York ”gör ett bra jobb”, någonting som regeringarna i Europa borde ta lärdom av. Noterbart är att Globalfoundries inte är ensamma om att klaga på detta. Future Horizon som är en ledande analytikerfirma inom halvledarindustrin, skrev i en rapport att Europa Unionen kommer behöva hjälpa tillverkare vid konstruktionen av nästa generations fabriker som ska producera 450 millimeter wafers för att inte hamna efter Taiwan, Singapore och USA.

Källa: The Business Review


Relaterde artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
ghfdgfdfdgfd
ghfdgfdfdgfd
11 Årtal sedan

Jag är emot bidrag till verksamheter som inte kan stå på egna ben. Kan de inte tillverka i EU utan bidrag så får de väl göra det någon annanstans. Jag tänker lägga hans uttalande på minnet tills nästa gång jag ska köpa en dator eller grafikkort. Det blir Intel och Nvidia. Jag är trött på alla dessa parasiter som kräver statliga bidrag, i alla dess former, utan att ta ett långsiktigt samhällsansvar. Bankerna har varit väldigt synliga, men det gäller också andra företag som ägnar sig åt avancerad interndebitering av varor och tjänster som slussas runt via olika skatteparadis så… Läs hela »

S0urcerr0R
S0urcerr0R
11 Årtal sedan

[b]ghfdgfdfdgfd:[/b] På vissa plan kan jag hålla med dej om det du skriver ..speciellt i fallet med GlobalFoundries som inte änns ägs i europa. Dock är det så att eftersom svensk/europeisk industri går dåligt för att vi konkurrerar mot korrupterade länder som med genomruttna regler tillåter användning av arbetskraft som bor på arbetsläger under hemska förhållanden och slavlöner (foxconn&co), så är inte situationen helt enkel. Om EU tollererar detta tillvägagångssätt från andra länder så kommer inget europeiskt företag nånsin kunna överleva. Vi konkurrerar på orättvisa vilkor. Visst – vi kan fortsätta som vi gör nu, och fortsätta sälja/konkursa alla europeiska… Läs hela »

Watain
Watain
11 Årtal sedan

Hade det inte varit betydligt lättare att sätta upp rejäla tullar med så höga tariffer för varor producerade under dåliga förhållanden att det inte var ekonomiskt försvarbart för människor och företag att importera dem? Då hade man ju skyddat europeisk industri från konkurrens från lönedumparländer, samtidigt som man gett de länderna ett rejält incitament till att förbättra arbetsförhållandena om de vill in på den europeiska marknaden. Känns som ett vettigare sätt än att ge vissa företag stora bidrag och sedan hoppas på att de är snälla och inte bara plockar ut högre vinster ett par år innan de drar till… Läs hela »

n0pax
n0pax
11 Årtal sedan

Personligen skulle jag faktiskt ha velat att Sverige kunde ha tänkt sig att investera i en större fabrik, då det kunde ge oss massor med jobb, dvs istället för att lägga mängder av resurser på tex arbetsåtgärder, så kunde vi skapa ”riktiga” jobb. Sen är många som bor i Sverige intresserade av elektronik, kunde kanske vara kul med elektronik som var märk ”made in Sweden”. Sen att man ska ge bidrag till en större fabrik kan ju alltid diskuteras. Där etik, ekonomi, och andra aspekter ska tas med. Senast nu så tog vi tex beslut om bygge och utveckling av… Läs hela »