Under fjolåret gav den europeiska kommissionen en rekordböter på 44 miljarder kronor till Google då kommissionen ansåg att operativsystemet Android hämmat konkurrens och brutit mot EU:s lagar. Nu har Google listat hur de planerar att förändra operativsystemet för att möta EU:s krav.

I juli 2018 fick Google motta en rekordstor bot från den europeiska kommissionen. Denna delades ut efter att kommissionen dömt att Google utnyttjat sin dominerande position på marknaden och brutit mot konkurrenslagar.

Detta då operativsystemet Android kommer förinstallerat med Googles egen sökmotor samt webbläsaren Chrome. Detta är ett krav för mobiltillverkare för att få en licens att installera Google Play Store på sina produkter. Har mobiltillverkare skeppat sina produkter med en altererad version av Android har den varit tvungen att godkännas av Google själva om Play Store och Google Search ska ha kunnat användas.

Detta ska enligt EU-kommissionen varit en medveten strategi från Google för att sätta sina egna program och funktioner framför andra tillverkares. Enligt EU-kommissionen ska Google ha lämnat så lite rum som möjligt för sina konkurrenter att etablera sig på smartphonemarknaden.

Google listar vad som ändras i Android

Trots att Google valde att överklaga domen verkar det inte ha gått deras väg. Istället har nu sökjätten delat ett blogginlägg där några av ändringarna som ska göras till operativsystemet för att möta EU-kraven listats.

Tidigare kunde tredjepartsutvecklare inte använda Googles onlinebutik Play Store om inte webbläsaren Chrome och Googles egna sökmotor fanns närvarande. Nu har företaget utvecklat separata licenser för Play Store, Chrome och sökmotorn. Detta innebär att tillverkare av Android-enheter kan välja att vända sig till Microsoft eller Mozilla till exempel för att implementera en webbläsare i deras Android-versioner.

Dessa ändringar kommer att implementeras i operativsystemet Android ”under de kommande månaderna”. Den europeiska kommissionen har i skrivande stund inte bekräftat om dessa planerade ändringar är tillräckliga eller ej. Skulle det vara så att kommissionen dömer att Googles ansträngningar inte är tillräckliga riskerar företaget att åka på ännu en bot. Denna skulle i så fall motsvara fem procent av Googles moderbolag Alphabets globala dagliga intäkter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
thisMakk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Makk
Gäst
Makk

Varför drabbar detta inte IOS?

this
Medlem
this

Tror inte detta kommer att påverka Googles vinster så mycket eftersom det finns så höga incitament för att välja play store och Chrome. Konkurrensen är i pincip obefintlig där.